Column: 5 oplossingen voor het probleem genaamd autoschade

10 maanden geleden gepubliceerd

Schade aan je auto kan een groot probleem zijn. Er zijn verschillende soorten schade. Als je auto total loss wordt verklaard, is de keuze voor je gemaakt. Dan kun je op zoek naar een nieuwe auto. Maar als de schade wel hersteld kan worden, is het aan jou om te beslissen. In dit artikel vind je 5 oplossingen voor het herstellen van schade aan je auto.


Kleine schades

Kijk in het verkeer maar eens om je heen. Je ziet behoorlijk wat auto’s met beschadigingen. Dit kan iets kleins zijn zoals een kras, maar je ziet ook weleens een auto met een letterlijk dichtgeplakte zijkant. Dit laatste is natuurlijk niet verstandig om te doen, maar met een krasje of deukje kun je zeker doorrijden. Laat er wel altijd even naar kijken door een specialist. Via AAS schadeherstel hoor je bijvoorbeeld om wat voor soort schade het gaat en hoe je deze kunt laten behandelen. Voor kleine krassen of deuken zijn er verschillende snelle en voordelige opties, zoals spotrepair.


Grote schades

Waar je bij krassen en deuken ervoor kunt kiezen om de schade niet te laten behandelen, is dat bij grote schades geen optie. Bij grote schades kun je denken aan uiterlijke gebreken, zoals een totaal verkreukeld portier, maar ook aan een kapotte versnellingsbak. Dit zijn reparaties die moeten worden uitgevoerd, anders kun je niet verder rijden. Lopen de kosten te veel op naar je zin? Dan kun je overwegen om een andere auto te kopen. Voor een nieuw exemplaar betaal je natuurlijk altijd meer, maar wat oudere occasions kunnen goedkoper uitvallen.


Auto polijsten

Het polijsten van de auto kun je zien als een onderhoudsbeurt. Polijsten is ideaal om kleine krasjes te verwijderen. Er wordt een dun laagje van de lak geschaafd. Daarna wordt de lak weer egaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je auto weer gaat glanzen alsof deze nieuw uit de showroom komt rollen. Bij diepere krassen werkt polijsten niet. Dan zal de plek wat uitvoeriger moeten worden behandeld.


Preventieve maatregelen

Een auto wordt overal aan blootgesteld, van extreme weersomstandigheden tot andere weggebruikers die hun rijbewijs bij een pakje boter hebben gekregen. Althans, zo lijkt het. In ieder geval ben je er als automobilist (en auto) mooi zoet mee. Je kunt snel een beschadiging oplopen. Tegen andere weggebruikers kun je je moeilijk wapenen, maar de extreme weersomstandigheden kun je wel deels weghouden van je auto en de lak. Zo kun je de auto onder een carport parkeren. En als dat niet mogelijk is, is een beschermhoes een optie. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Is niks doen een oplossing?

Veel schades hoef je niet per se te herstellen. Dan gaat het vooral om kleine krassen en deuken. Het is geen probleem om hiermee door te rijden, op voorwaarde dat de beschadiging niet te diep zit. Een kras of deuk kan namelijk groter worden en gaan roesten. Als dat gebeurt, ben je verder van huis, omdat de carrosserie van de auto dan beschadigd kan raken.