Column: Audi A1 tweedehands kopen: waar moet je op letten?

2 maanden geleden gepubliceerd

Ben jij op zoek naar een mooie nieuwe auto en ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Een populaire, premium wagen die ook als occasiewagen nog erg interessant kan zijn, is de Audi A1. Maar als je een Audi A1 tweedehands wilt kopen, zijn er wel een aantal zaken waar je goed op moet letten.

Staat van de distributieketting

Bij een Audi A1 met een 1.2 TFSI of 1.4 TFSI-motor is sprake van een vrij dunne distributieketting. Daarom is het belangrijk om de staat van de distributieketting te controleren. Het vervangen hiervan is namelijk redelijk prijzig, en als dat nodig is, moet je dat in feite bij de aankoopprijs optellen. Ziet de distributieketting er op het oog nog goed uit, dan is het nog steeds belangrijk om te checken hoe lang hij er al in zit. Na een jaar of tien is hij sowieso aan vervanging toe. Daar moet je op tijd bij zijn, want als de distributieketting kapotgaat, gaat ook de motor eraan. Maak een proefrit, en check voor vertrek of de motor al koud is. Als bij een koude motor de distributieketting rammelt, is hij aan vervanging toe.

Vering

Per uitvoering verschilt de vering van de Audi A1. Het is goed om te weten dat bijvoorbeeld de sportieve Audi A1 Ambition uitvoering behoorlijk hard geveerd is, net als de S-line. Dat zorgt voor een sportieve wegligging, maar je voelt dan ook wel elk hobbeltje in de weg. Daarom is het zo belangrijk om eerst een uitgebreide proefrit te maken waarbij je bijvoorbeeld ook over klinkers en drempels rijdt, om te ervaren hoe de rijervaring dan is.

Bougiekabels

Uit verschillende ervaringen blijkt dat het ook verstandig is om bij een tweedehands Audi A1 de bougiekabels goed te inspecteren, omdat de kans bestaat dat hier problemen zijn. Zo komt het voor dat de bobine aangetast is geraakt door vocht. De bobine is de transformator die de hoogspanning levert die nodig is om een bougie een vonk te laten genereren. Dat is dus vrij essentieel voor het functioneren van de auto.

Afbeelding met auto, buiten, boom, gras

Automatisch gegenereerde beschrijving

Uitvoering

Uiteraard is ook de uitvoering van de Audi A1 die je koopt van belang. Omdat extra opties kostbaar zijn, kom je vooral veel occasiewagens tegen die nogal eenvoudig uitgerust zijn. Omdat de Audi A1 een premium auto is, is dat eigenlijk niet wat je wilt. Houd daarom de ogen open voor een uitvoering die wat beter ‘aangekleed’ is, zoals de Pro Line Business, Pro Line S, S-line of S Edition.

Kentekencheck

Koop je in Nederland een in Nederland geregistreerde tweedehands Audi, dan kan het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en een kentekencheck te doen op de website van het RDW. Wanneer je daar het kenteken van de tweedehands Audi A1 die je op het oog hebt invoert, kun je allerlei handige informatie inzien. Bijvoorbeeld of de auto geëxporteerd of gestolen is. Maar ook of de tellerstanden logisch zijn, wat de vervaldatum van de APK is en hoeveel eigenaren de auto al gehad heeft.

Indien je 100% gerust wilt zijn dan kan je het beste kijken naar de officiële 2e hands sites van het merk zelf, waar de 2e handswagens zorgvuldig worden gecontroleerd en waar je vaak ook nog kan genieten van garantie. In het geval van het merk Audi gaat dit bijvoorbeeld om Audiapprovedplus.be.