Column: Audi A3, S3 en RS 3 Berline: de verschillen

2 dagen geleden gepubliceerd

De Berline, ook wel bekend als ‘sedan’ of ‘saloon’, is een carrosserievorm met vier deuren en een kofferbak als lagere toevoeging aan de carrosserie. Een sedan biedt in principe plaats aan vier volwassenen en eventueel een vijfde persoon in het midden op de achterbank. De kofferbak biedt ruimte aan bagage. De uitstraling van de Berline is vaak wat zakelijk, waardoor Berlines meestal voorkomen in de midden- of topklasse. Ben je op zoek naar een luxe Berline van topkwaliteit, dan is een Berline van Audi een uitstekende optie. Audi maakt in al haar modellenseries verschillende Berlines. We bespreken de verschillen tussen de Audi A3 Berline, de Audi S3 Berline en de Audi RS 3 Berline.

Audi A3 Berline

De Audi A3 Berline is een elegante, volwassen en ook in lengte tamelijk indrukwekkende wagen. Het model heeft een breed uitgesmeerd Singleframe-radiatorrooster, is wat breder in de heupen en heeft scherpe lijnen rondom. De auto is aerodynamisch geoptimaliseerd om de uitstootcijfers te beperken. Het dashboard is naar de chauffeur gericht en zit vol met schermen, zodat alle relevantie informatie in het directe gezichtsveld van de bestuurder verschijnt. De auto is ontworpen voor intuïtief gebruik met behulp van onder andere een infotainmentsysteem met uitgebreide connectiviteit en vloeiende integratie voor de smartphone. Daarnaast zijn er verschillende rijhulpsystemen voor de Audi A3 Berline die helpen om ook in lastige situaties de controle over de auto te bewaren. De Audi A3 Berline is verkrijgbaar vanaf 28.980 euro en er zijn tal van aanvullende opties mogelijk.

Audi S3 Berline

Dan is er de Audi S3 Berline, die verkrijgbaar is vanaf 51.720 euro. Waar zit dat prijsverschil is? Hoewel de S3 Berline op het eerste oog vooral subtiel verschilt van de A3 Berline, is dit model sterker en sportiever. De Audi S3 Berline combineert dynamische rijprestaties met een elegant design dat subtiel doet denken aan een coupé. Hij is dankzij de uitstekende tractie van de standaard vierwielaandrijving quattro uitgerust voor het maken snelle manoeuvres, heeft een grotere rijdynamiek en dankzij de S-sportophanging ook sportiever rijgedrag. Het model is verder standaard voorzien van luxe automatische airconditioning met 2 zones, progressieve besturing en andere handige technologieën.

Audi RS 3 Berline

Wil je er nóg een schepje bovenop doen voor meer dynamiek en meer rijcomfort? Dan is er nog de Audi RS 3 Berline, die verkrijgbaar is vanaf 65.310 euro. Voor dat geld krijg je meer vermogen, snellere accelaratie en hogere koppel. De RS torque splitter verdeelt de aandrijfkracht optimaal tussen de vooras van de auto en de afzonderlijke achterwielen. Met Audi Drive Select pas je het karakter van de auto aan via de extra RS-specifieke rijmodi, zodat de auto reageert zoals jij dat wilt. Kortom, de Audi RS 3 Berline biedt indrukwekkende prestaties over de gehele linie én daarbovenop een sportief interieur.

Welke Audi Berline het best bij jou past, hangt natuurlijk mede af van je budget. Maar als je droomt van die sportieve Audi, dan is het het vast waard om er nog wat langer voor te sparen zodat je de Audi S3 Berline of de Audi RS 3 Berline kunt aanschaffen. Anders heb je voor een bescheidener budget met de Audi A3 Berline al zonder meer een kwalitatief hoogwaardige, comfortabele en elegante auto waar je uitstekend mee voor de dag kunt komen.