Column: Auto kleien

2 jaar geleden gepubliceerd

auto kleien

Wie zijn wagen regelmatig wast zal het zelf ook wel ervaren hebben: je gebruikt de juiste producten en toch voelt je lak soms nog wat korrelig aan. Of tijdens het wassen zorgen zand of kleine stukjes vuil op je lak voor kleine krasjes.

Als je dit wilt vermijden dan kun je af en toe je auto kleien. Lees hier alles over deze professionele techniek die jij makkelijk thuis kunt uitvoeren op je geliefde wagen!

Grondige reiniging van het koetswerk van je auto

Tijdens het rijden komt er allerlei vuil op het koetswerk van je auto. Insectjes, zand en stof, strooizout en dergelijke meer geven je lakwerk een doffe uitstraling. In het slechtste geval kan dit vuil zelfs beschadigingen aanbrengen aan je koetswerk. Om het diepere vuil uit de lak van de wagen te krijgen is het daarom nuttig om je auto af en toe een onderhoudsbeurt met autoklei te geven.

Werking auto kleien

De klei bar heeft een licht schurende, maar niet invasieve, werking op je lakwerk. Dankzij de ultrafijne korrel van de klei krijg je hardnekkig vuil van je koetswerk zonder krassen. Daarnaast absorbeert de klei als het ware dieper liggende stukjes vuil die eventueel vastzitten in de lak van de auto. Iets wat je er onmogelijk uit krijgt met een normale wasbeurt.

Wat heb je nodig om je wagen te kleien?

Je kunt je auto kleien, polieren en in de wax zetten bij een professioneel maar voor een fractie van de prijs kun je het thuis ook zelf doen. Met behulp van de kwalitatieve Auto Finesse Clay Bar, een glijmiddel zoals de Auto Finesse Glide Clay Lube en een paar microvezel doeken, geef jij de carrosserie van je auto een grondige reiniging.

Aan de slag!

Je start met een normale wasbeurt van je auto, zorg ook dat de wagen helemaal droog is alvorens met het kleien van start te gaan. Indien mogelijk kies je best voor een plaats met goede verlichting zoals buiten of een grondig verlichte garage. Je wilt namelijk het oppervlak van je auto goed kunnen controleren op eventueel vuil en dofheid.

Neem een stuk van je Auto Finesse Clay Bar, een blokje van min of meer vier vierkante centimeter. Kneed de klei, zorg dat ze wat opwarmt door je handen en maak er een plat schijfje van waarmee je straks over je koetswerk zult wrijven.

Verdeel je lakwerk in denkbeeldige secties van ongeveer een halve meter op een halve meter en werk stelselmatig een deel af. Spray de Auto Finesse Glide Clay Lube rijkelijk op de lak en wrijf dan met de autoklei in rechte lijnen over je auto. Herhaal dit tot je voelt dat er weinig tot geen vuilrestjes meer op het koetswerk zitten. Vergeet niet de klei regelmatig te kneden, op die manier gaan de stukjes vuil die zich ophopen aan de binnenkant zitten. Mocht de klei te vervuild worden, neem dan voor de zekerheid een vers stukje.

Nadat je één groot onderdeel hebt afgewerkt kan je met erg propere handen even voelen over je carrosserie als er nog onregelmatigheden te voelen zijn. Indien wel: herhaal dan even het proces op die specifieke plekjes, indien niet, dan kan je het glijmiddel met behulp van een microvezeldoek afwrijven.

Spoel je wagen met vers water en zorg dat hij helemaal droog is. Geef je lak een nabehandeling met was om eventuele krasjes en putjes op te vullen. Voor het beste resultaat kun je deze behandeling twee keer per jaar uitvoeren of maximaal vier keer indien de wagen vaak wordt blootgesteld aan chemisch vuil of grotere vervuiling. Nu rest er enkel nog te genieten van je op en top blinkende auto!