Column: Auto leasen als zzp’er? Dit moet je weten!

1 maand geleden gepubliceerd

Ben je zzp’er? Dan is de kans aanwezig dat je regelmatig onderweg bent. Zo voer je jouw werkzaamheden misschien op locatie uit of bezoek je (potentiële) klanten om producten of diensten aan de man te brengen. In dat geval is een auto van de zaak handig. Je kunt er eentje kopen, maar leasen behoort ook tot de mogelijkheden. Heb je nog niet eerder een auto geleaset? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een auto leasen als zzp’er.


Leasevormen waaruit je kunt kiezen

Wanneer je als zzp’er een bedrijfsauto nodig hebt en deze wilt leasen, denk je waarschijnlijk al snel aan zakelijke lease. Logisch, want je gebruikt de auto voor jouw bedrijf. Toch kun je als zelfstandige zonder personeel ook voor private lease kiezen. Hieronder lichten we beide leasevormen kort toe, zodat je kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

Zakelijke lease
Als je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt met een zakelijke auto, is private lease interessant. Je krijgt dan namelijk niet te maken met bijtelling. Daarbij komt dat de btw aftrekbaar is van de winst wanneer je voor deze leasevorm kiest. Ook andere kosten die je maakt voor de auto zijn aftrekbaar.

Private lease
Kies je voor private lease? Dan hoef je niet bang te zijn voor bijtelling. Hier staat tegenover dat de btw niet aftrekbaar is. Desondanks mag je wel 0,19 euro per zakelijk gereden kilometer aftrekken van de winst. Private lease als zzp’er levert je bovendien een BKR-registratie op.


Wat betaal je als zzp’er voor een leaseauto?

Voordat je ervoor kiest om als zzp’er een auto te leasen, ben je vast benieuwd hoeveel dit je maandelijks gaat kosten. Dit kunnen we ons goed voorstellen, maar helaas hangt er geen vast prijskaartje aan leasen. De kosten hangen namelijk af van verschillende factoren. Lease je een nieuwe auto? Dan betaal je een hoger bedrag per maand dan wanneer je voor occasion private lease kiest. Daarnaast heeft de looptijd van het contract invloed op de prijs. Hoe langer je de auto leaset, des te lager het bedrag per maand uitvalt. Besef je wel dat je met een langere looptijd ook langer vastzit aan de leaseauto.

Vergeet niet om leaseauto’s te vergelijken

De laatste jaren verkiezen steeds meer zzp’ers leasen boven kopen. Vandaar dat het aanbod leaseauto’s alsmaar groter is geworden. Hierdoor is het niet bepaald lastig meer om een auto te vinden. Sommige zzp’ers leasen de eerste beste auto die zij tegenkomen, maar dat is niet verstandig. Doe je dit wel? Dan betaal je waarschijnlijk onnodig veel voor een leaseauto. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je een contract afsluit. Hierdoor lukt het je vast en zeker om de goedkoopste leaseauto voor je bedrijf te vinden.