Column: Auto onderdelen vervangen doe je zelf!

1 maand geleden gepubliceerd

Het is onoverkomelijk: na verloop van tijd zullen de onderdelen van je auto beschadigd raken of sporen van slijtage vertonen. Dan zijn er twee dingen die je kunt doen: naar de garage rijden en daar de onderdelen laten vervangen, of zelf aan de slag gaan. Niet alleen is dit leuk en leerzaam om te doen, je bespaart ook nog eens flink aan kosten.

En voor veel reparaties heb je geen brug of speciaal gereedschap nodig. Bovendien staan Youtube en social media tegenwoordig vol met instructievideo’s waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een bepaald onderdeel van de auto zelf kunt vervangen. Je hoeft dus geen ingewikkelde opleiding meer te volgen om een reparatie te verrichten. Hieronder vind je alle voordelen.

Bespaar op dure garagekosten door zelf de auto onderdelen te vervangen

Door zelf een onderdeel aan je auto te vervangen, profiteer je natuurlijk van een flinke kostenbesparing. Het werkloon dat garages rekenen, kan namelijk behoorlijk oplopen en wanneer het gaat om kleine reparaties, is dat echt zonde van je geld.

Heb je in het weekend een paar uur over? Dan kun je die goed besteden door te gaan sleutelen. Het is bijvoorbeeld vrij eenvoudig om een lamp in de koplamp of van het achterlicht te vervangen. Wanneer het gaat om grotere handelingen die meer tijd vergen, dan kun je wel uitrekenen dat je kostenbesparing al flink gaat oplopen.

Originele auto onderdelen of kiezen voor een ander merk?

Tegenwoordig zijn er namelijk veel bedrijven die zijn gespecialiseerd in het produceren van onderdelen voor auto’s, die niet alleen wat kwaliteit betreft uitstekend zijn. Maar ook heb je het voordeel dat je vaak veel voordeliger uit bent, dan wanneer je een onderdeel van het automerk zelf bestelt. Bovendien heb je de mogelijkheid om te zorgen voor een unieke auto!

Zeker bij het customizen van je voertuig heb je namelijk veel meer mogelijkheden. Wil je de auto motorisch of optisch tunen, dan zijn er diverse producenten die je daar veel meer opties voor geven dan de fabrikant van je auto. Denk bijvoorbeeld aan een bumperpakket of een aangepaste grill.

Tips voor het vervangen van auto onderdelen

Wanneer je besluit om zelf een onderdeel van de auto te vervangen, dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je beschikt over goed gereedschap en een geschikte werkplek. Gaat het om kleine werkzaamheden, zoals het vervangen van een accu of de ruitenwissers, dan is een parkeerplaats of de oprit al een prima plek.

Heb je geen brug tot je beschikking en ga je onder de auto werken? Dan kun je de auto op dezelfde plek ook opkrikken. En ben je zelf toch niet zo handig, of twijfel je of je de reparatie zelf kunt uitvoeren? Dan is een goede tip om de auto onderdelen online zelf aan te schaffen, want dan bespaar je in ieder geval fors op de prijs die de garage rekent!