auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Column: Automobilisten wees alert: het motorseizoen is begonnen!

1 week geleden gepubliceerd

Met de lente in de lucht trekken we er met z'n allen weer lekker op uit. De één ligt lekker in de tuin, de ander maakt een stevige wandeling, en weer een ander trekt met zijn of haar motor op avontuur. Allemaal goed en wel, maar voor jou als automobilist betekent dit een extra risico op de weg. Wat moet je doen als jij een ongeluk veroorzaakt? 

De schuldige betaalt

We kennen allemaal wel de situatie dat een motorrijder opeens in je spiegel opduikt. Het kan voorkomen dat je de motorrijder niet hebt opgemerkt, waardoor je het ongeluk hebt veroorzaakt. Uiteraard wanneer er letselschade is, moet je de hulpdiensten bellen. Maar wat betreft de schadeafhandeling van blikschade ben jij als schuldige degene die de schade aan de motor moet vergoeden. Gelukkig is een WA-verzekering verplicht. 

Een WA-verzekering dekt altijd de schade die jij bij een ander veroorzaakt, ongeacht of je schuldig bent of niet. Wanneer je ook wilt dat de verzekeraar de schade aan jouw auto vergoedt, heb je een Allrisk-verzekering afsluiten. Als je een bijzonder model hebt, kan het nog de moeite waard zijn om voor deze dekking te kiezen. Anders geldt dat als jouw auto ouder is dan vijf jaar, het meestal niet loont om hiervoor te kiezen. Je betaalt hier namelijk een hoge premie voor. Maar iedere situatie is anders, dus een goede autoverzekering zorgt ervoor dat jij niet onnodig teveel betaalt. 

Heeft de motorrijder het ongeluk veroorzaakt, dan stel jij diegene aansprakelijk en moet de tegenpartij dit regelen met de verzekering. Maar, het is wel belangrijk dat je het ter plekke goed afhandelt om te voorkomen dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Vergelijkingssite Independer, licht toe: “Als je een andere partij voor schade aansprakelijk wilt stellen, is het belangrijk om bewijzen te verzamelen. Is een ander tegen je auto aangereden? Dan kun je met diegene het schadeformulier invullen. Dat is het bewijs dat de schade is ontstaan door het ongeval en dat een andere partij aansprakelijk is.” 

Schade claimen bij de verzekeraar 

Raak je bij een schadeclaim altijd schadevrije jaren kwijt? Nee. Als jij niet aansprakelijk bent voor de schade, met andere woorden, iemand anders was verantwoordelijk voor de schade, dan raak je ook geen schadevrije jaren kwijt. Dit houdt in dat jij niet omlaag gaat in de bonus-malusladder, waardoor je ook geen risico loopt om meer premie te moeten betalen. Ben jij wel verantwoordelijk voor de schade? Als er schade wordt geclaimd waar jij verantwoordelijk voor bent, dan gaat dit ten koste van jouw opgebouwde schadevrije jaren. Bij elke schadeclaim verlies je vijf jaar op de bonus-malusladder en stijgt je premie. Let dus goed op in je spiegel en houd voldoende afstand van motorrijders!