Column: Autoschade en verzekering: mag je de schade zelf herstellen?

1 maand geleden gepubliceerd

Als je enige ervaring hebt met het zelf herstellen van auto’s, kan het aanlokkelijk zijn om eventuele autoschade zelf te herstellen in plaats van te laten herstellen. Je bent dan zeker dat het goed wordt gedaan en je kan nog eens besparen ook. Als je een autoverzekering hebt die dekking verleent, is het wel belangrijk om rekening te houden met de polisvoorwaarden. Je mag namelijk niet altijd zomaar zelf de autoschade herstellen. Soms is het ook beter om geen claim in te dienen bij de autoverzekeraar.


Autoschade zelf betalen of claimen

Een onvermijdelijke vraag die opkomt wanneer je autoschade hebt, is of je deze schade al dan niet moet claimen bij de verzekering. Hoewel de verleiding groot kan zijn om onmiddellijk een claim in te dienen, vooral als je een allriskverzekering hebt, is het belangrijk om de langetermijneffecten te overwegen. Door het indienen van een claim val je namelijk terug in schadevrije jaren, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere premie. Dit betekent dat het op de lange termijn vaak voordeliger kan zijn om kleinere schades, zoals een deuk of een kras, zelf te herstellen en niet te claimen. Als de schade ontstaan is door een andere bestuurder en de verzekeraar van die bestuurder dekking verleent, speelt deze afweging uiteraard geen rol. Dan val je namelijk niet terug in schadevrije jaren.


Zelf herstellen of laten herstellen

In de situatie waarin een andere partij aansprakelijk is, is er sprake van verhaalschade. De autoverzekeraar van de aansprakelijke bestuurder zal dan alle schade vergoeden. Je krijgt een volledige schadevergoeding en je kiest zelf wat je met dat geld doet. Je bent dus niet verplicht om de auto te laten herstellen, je mag het geld ook gebruiken om zelf de auto te herstellen. Dan heb je hopelijk nog wat geld over. Je mag zelfs beslissen om niets te doen en verder te rijden met bijvoorbeeld lakschade!

Er zijn in ieder geval diverse reparatiesets beschikbaar en voor veel reparaties vind je online gedetailleerde handleidingen. Ook op deze website vind je veel informatie die je nodig hebt om zelf autoschade te herstellen. Daarnaast kun je ook besparen door tweedehands onderdelen te kopen via bijvoorbeeld Marktplaats. 


Soms is zelf herstellen niet toegestaan

Er zijn natuurlijk situaties waarin de schade te omvangrijk is of waarbij er speciale apparatuur vereist is. In zulke gevallen zul je de schade wellicht willen laten herstellen. Dit is ook het geval indien het gaat om cascoschade. Dan spelen de polisvoorwaarden een belangrijke rol. De polisvoorwaarden kunnen bijvoorbeeld bepalen dat je een lagere vergoeding krijgt indien je de cascoschade niet laat herstellen. Sommige verzekeraars doen zelfs helemaal geen schade-uitkering indien je de cascoschade niet laat herstellen.

Er zijn ook cascoverzekeraars die je verplichten om de schade te laten verhelpen door een schadeherstelbedrijf waar de verzekeraar een overeenkomst mee heeft. Meestal biedt men dan wel vrij veel herstelbedrijven aan, zodat je toch nog over veel keuzemogelijkheden beschikt. Sommige verzekeraars bieden dan weer een vrije keuze van herstelbedrijf. Er zijn met andere woorden behoorlijk grote verschillen. Dit zijn allemaal zaken waar je op voorhand op kunt letten bij het vergelijken van allriskverzekeringen.