auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Column: Bescherm jezelf bij kopen auto

3 jaar geleden gepubliceerd

Als je een auto koopt, dan hoop je maar dat het allemaal in orde is. Dat je een betrouwbare occasion aan hebt geschaft. Dat is echter niet iets vanzelfsprekends. Je kunt helaas tegenwoordig niet iedereen op de blauwe ogen geloven. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om de kans op een miskoop te reduceren. Koop je een occasion, doe dan de gratis chassisnummer check bijvoorbeeld.

Doe nooit een aanbetaling voor de auto

We kopen onze auto’s steeds vaker online. Dat kan snel en gemakkelijk en meestal leg je eerst via e-mail contact met de verkopende partij. Je kunt al snel een beeld krijgen van de verkoper. Een betrouwbare verkoper namelijk, vraagt niet om een aanbetaling en heeft een vaste telefoonaansluiting. Een bonafide verkoper communiceert zeker niet alleen via e-mail en bij een betrouwbare verkoper ben je altijd welkom om een proefritje te maken en om de auto te komen bekijken. Je kunt ook altijd even de contactgegevens van de verkopende partij checken.

Maak altijd een proefrit en neem een specialist mee

Ben je van plan een occasion te kopen, sta er dan op om een proefrit te maken, bij voorkeur bij de verkoper. Test de auto op alle mogelijke wegen en neem bij voorkeur iemand mee met verstand van auto’s. Een dergelijke specialist kan soms alleen al aan het geluid van de auto horen hoe de staat van de vierwieler is. Heb je de proefrit gehad, check dan alles wat je maar kunt checken. Controleer gratis de voertuiggeschiedenis en is er geen NAP-label bij de auto, vraag via de Nationale Auto Pas en heel simpel met behulp van je kenteken de gegevens op en kijk of ze kloppen.

Zorg dat je de afspraken duidelijk op papier hebt

Wist je dat de verkoper altijd verplicht is je te vertellen of de auto schade gehad heeft? Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk afspraken vast te leggen. Dat geldt zeker als het gaat om de afspraken die gaan over garantie, nog uit te voeren reparaties en de APK. Zorg dat je deze afspraken steeds goed op papier hebt. Dat voorkomt narigheid en onduidelijkheid achteraf.

Teken niet voor je alle documenten en de sleutels hebt

Wat je zeker niet doet, is betalen voor de verkoopovereenkomst getekend is en voor je alle documenten en de sleutels van de auto hebt. En nogmaals; doe vooral geen aanbetaling. Als je checkt wat te checken is en een specialist meeneemt, dan reduceer je de kans op een miskoop in elk geval aanzienlijk.