Column: De invloed van de kijkhoek van een achteruitrijcamera

2 jaar geleden gepubliceerd

Indien jij op zoek bent naar de perfecte achteruitrijcamera, zul jij hoogstwaarschijnlijk voor een hoop belangrijke keuzes komen te staan. Een achteruitrijcamera set kan immers een hoop extra functies hebben, denk aan nachtzicht en een grotere kijkhoek. Hoogstwaarschijnlijk ben jij bekend met nachtzicht, maar wat voor invloed heeft een grotere kijkhoek?

De ideale kijkhoek voor jouw voertuig en situatie hangt af van de omgeving waar jij jou over het algemeen het meest bevindt. Bovendien zullen de grootte van het voertuig en de voorkeuren die jij hebt een grote rol spelen. In dit artikel richt ik mij op de mogelijke eigenschappen van een kijkhoek, zodat jij kunt bepalen welke kijkhoek het best past in jouw situatie.

 

Wat is een kijkhoek?

Voorafgaand is het prettig om te weten wat een kijkhoek exact inhoudt. De kijkhoek van een lens geeft aan hoeveel graden het beeld is dat de camera vastlegt. Een kijkhoek kan hierdoor beschouwd worden als ‘wijde blik van de camera’. Deze wijde blik wordt zowel horizontaal als verticaal en diagonaal gemeten. De horizontale kijkhoek wordt echter als meest bepalend gezien. Dit geeft immers aan in hoeverre het beeld naar links en rechts kan kijken.

Grote of kleine kijkhoek

Hoogstwaarschijnlijk denk jij: ‘hoe groter de kijkhoek van de lens, hoe beter. Het overzicht zal immers verbeteren als de camera verder naar links en rechts kan kijken. Dit is zeker waar, al heeft een grote kijkhoek ook enkele nadelen.

Het gehele beeld zal namelijk op de monitor in de cabine worden weergeven. Hoe groter de kijkhoek is, hoe kleiner alles op het scherm zal zijn. Daarbij zal het beeld in veel gevallen onduidelijker worden naarmate de kijkhoek groter wordt. Indien de kijkhoek groter dan 180° zal zijn, zal de monitor een fisheye-effect weergeven, waardoor het beeld voor de bestuurders een stuk onduidelijker zal zijn.

Een draadloze achteruitrijcamera met een kleinere kijkhoek zal daardoor helderdere beelden weergeven. Daarentegen zal de bestuurder minder ver naar links en rechts kunnen kijken, dat ook als belemmering kan worden beschouwd. Met een grotere kijkhoek zul jij een fietser immers sneller zien aankomen. De positionering van de camera is bij een kleine kijkhoek daardoor van groot belang.