Column: De meest voorkomende problemen bij auto’s

1 maand geleden gepubliceerd

meest voorkomende problemen auto's

De auto is één van de meest gebruikte middelen op deze aardbol, niet gek dus dat er ook wel eens wat mee aan de hand is, zo staan accuproblemen, oververhitting en een trillend stuurwiel in de top 10 van de meest voorkomende autoproblemen. In dit artikel leggen we je de oorzaken hiervan uit en wat je er aan kunt doen.


Accuproblemen

Accuproblemen bij auto's kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende problemen is het verkeerde gebruik van de accu. Als de accu bijvoorbeeld te vaak wordt opgeladen met een te hoge stroomsterkte (bij een lege accu), kan dit leiden tot een versnelde slijtage van de accu-componenten. Daarnaast kan een accu ook worden aangetast door externe factoren, zoals corrosie, schokken of trillingen, de buitentemperatuur.


Oververhitting van de motor

Een oververhitte motor kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn een te laag koelvloeistofpeil of het niet goed kunnen reguleren van de temperatuur door de kachel, airco of blower op de juiste stand te zetten. Het is belangrijk om een oververhitte motor te voorkomen, omdat dit kan leiden tot schade aan de motor en olieverlies. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk dat de motor op de juiste temperatuur blijft en dat alle onderdelen goed werken. Als het koelvloeistofniveau laag is, vul dan zo snel mogelijk bij met de juiste soort koelvloeistof. Controleer ook regelmatig de kachel, airco en blower om ervoor te zorgen dat deze op de juiste stand staan. Heb je een nieuwe tweedehands auto gekocht? Dan is het raadzaam om deze eerst even goed te checken op deze elementen.


Trillend stuurwiel

Het trillen van het stuurwiel wordt meestal veroorzaakt door onbalans in het wiel. De meest voorkomende oorzaken van trillen zijn onjuiste of verouderde banden, draaien van het wiel, oneffenheden in de banden (zoals schade, splitsingen, kalibreren, enz.), versleten balans middelen, onjuiste afstelling van het stuur, versleten of verouderde lagers, en versleten of schade aan koppelstangen of koppelingsmechanismen. Het trillen wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van deze factoren. 

Als de oorzaak van trillen bekend is, kunnen passende reparaties worden uitgevoerd om het trillen van het stuurwiel te verminderen. Controleer bijvoorbeeld de lagers, het wiel, de banden, de afstelling van het stuur, enz. Inspecteer ook eventuele schade aan de koppelstang of het koppelingsmechanisme. Als de oorzaak van trillen niet duidelijk is, is het aan te raden om de auto naar een vertrouwde garage te brengen, waar een professionele inspectie kan worden uitgevoerd.