Column: De voordelen van een private lease contract

4 maanden geleden gepubliceerd

Wanneer u toe bent aan een andere auto, heeft u meerdere keuzes. U kunt ervoor kiezen om een occasion te kopen, of een volledig nieuwe auto. Daarnaast is er de optie om een auto te gaan leasen via private lease. Een occasion brengt de nodige risico’s met zich mee, omdat u niet altijd de volledige voorgeschiedenis van de auto kent. Een nieuwe auto is mooi, maar meestal ook heel prijzig. Een leaseauto is een nieuwe auto die u rijdt voor een vast bedrag per maand, over een van te voren afgesproken looptijd. Veelal duurt een leasecontract minstens drie jaar met uitlopers tot vijf jaar. Hoe langer de looptijd van het contract, des te lager de kosten per maand.

 

Andere voordelen van een private lease contract

Het aantal auto’s dat via private lease wordt aangeboden, stijgt met de dag. U kunt bijna van elk merk een model leasen, zodat er altijd een auto te vinden is die bij u past. Kies bijvoorbeeld voor een kleine pittige stadsauto, of juist voor een grotere gezinswagen. U betaalt een vast bedrag per maand en daarnaast betaalt u alleen nog de kosten voor het tanken, of het laden wanneer u elektrisch rijdt. Kosten van de wegenbelasting en de verzekering van de auto zijn meegerekend in het maandbedrag. Ook onderhoud of keuring van de auto betaalt u niet zelf, de kosten zijn voor de leasemaatschappij. Hoe hoog uw maandpremie wordt, hangt af van een paar factoren. Deze factoren zijn:

  • De duur van het leasecontract;
  • Het aantal kilometers dat u gaat rijden per jaar;
  • De auto zelf en eventuele extra opties.

De leaseauto is standaard WA-verzekerd met een maximale eigen bijdrage van 300 euro per schade. Deze is niet te verhalen op derden. Ook voor de inzittenden van de leaseauto geldt een schadeverzekering. Ruitreparatie zit meestal ook in het contract. Mocht het nodig zijn dat een ruit vervangen moet worden, dan geldt daarvoor een eigen bijdrage van €232.

 

Hoe doet u een aanvraag voor een private lease contract?

Wanneer u een aanvraag doet, ontvangt u daarvan een bevestiging. Vervolgens wordt een verplichte toetsing uitgevoerd, om te bepalen of u aan de eisen van het leasecontract kan voldoen. Wanneer deze toetsing is goedgekeurd en de 14 dagen bedenktijd zijn verstreken, kunt u deze ondertekenen en wordt het private lease contract definitief in gang gezet. De dealer die uw auto zal leveren, maakt vervolgens met een u afspraak over de definitieve levering. Een extra borg is hier niet van toepassing. De leaseauto mag worden gebruikt door u of iemand anders, zolang deze persoon maar in bezit is van een geldig rijbewijs. Naar het buitenland met de leaseauto hoeft ook geen probleem te zijn. Let er wel op dat u verzekerd bent in het land van bestemming. U vindt deze informatie op de groene kaart van uw verzekering. Na afloop van het leasecontract ruilt u de auto gewoon weer in bij de leasemaatschappij. Daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht.