Column: Dit zijn de meest voorkomende autoschades

2 maanden geleden gepubliceerd

Het is veel mensen wel eens overkomen: een gevalletje autoschade. Het is niet altijd te voorkomen en om een cliché te gebruiken: een ongeluk zit in een klein hoekje. In dit geval soms wel eens zelfs letterlijk maar dan hebben we het vaak over schade na een botsing. Er zijn veel meer andere schadegevallen te benoemen maar hoe worden deze gevallen beschreven? We geven het antwoord door de meest voorkomende autoschades onder je aandacht te brengen.

1 Bumperschade

Bumperschade komt het meest voor als we een blik werpen op de gemelde autoschades. Dit is in een druk land als Nederland goed te verklaren. In veel gevallen ontstaat deze schade aan de rechtervoorzijde van de auto. Dit is zeker niet opmerkelijk. Veel mensen parkeren immers in file aan de rechterkant van de straat.

2 Kras- en lakschade

Kras- en lakschade hoort zeker in dit rijtje want dit soort schade komt in vrijwel ieder schadegeval wel voor. Deze schade kan ontstaan door weersomstandigheden (bijvoorbeeld bij hagelschade) maar ook wanneer iemand tegen je bumper aanrijdt. Ook steenslagschade valt in deze categorie en als iemand moedwillig met een sleutel langs de lak gaat, is er ook sprake van lakschade. Kras- en lakschade valt onder de categorie kleine schades maar deze schade gaat wel ten koste van de uitstraling van de auto.

3 Ruitschade

Steenslag kan ook de oorzaak zijn van ruitschade. Slechts een klein steentje kan genoeg zijn om deze schade te veroorzaken. Een klein sterretje in de ruit kan uiteindelijk een flinke scheur in het raam veroorzaken. Dit kan zelfs een reden zijn voor APK afkeur, wat een veiligheid gerelateerde keuring is, dus het is raadzaam om hier wat aan te doen.

4 Deukschade

Als we het hebben over de ongelukken die in de kleine hoekjes zitten, komen we uit op deukschade. Deukschade kan veroorzaakt worden door een te snel geopende autodeur. Een deukschade lijkt een behoorlijke schade te zijn maar dit is niet altijd het geval. Een schade auto kan in dat geval bij de betere schadebedrijven relatief eenvoudig en snel hersteld worden.

5 Parkeerschade

Parkeerschade is zeker een schadegeval die in dit rijtje past. Het komt regelmatig voor dat er schade wordt veroorzaakt door het in- of uitparkeren. In veel gevallen heeft dit bumperschade tot het gevolg maar een klein moment van onachtzaamheid kan ook deukschade veroorzaken.

Andere schadegevallen die veel voorkomen

Naast de bovenstaande schadegevallen kennen we ook stoeprandschade, spiegelschade, blikschade, dorpelschade, koplamp schade of roestschade. Welke cosmetische- of complexe schadegeval je ook hebt, als je naar een gespecialiseerde schadehersteller gaat, ziet je er na het herstel gelukkig helemaal niets meer van!