Column: Een rondtocht door Zweden. Dit moet je zeker doen

1 maand geleden gepubliceerd

Scandinavië heeft op veel avontuurlijke vakantiegangers een grote aantrekkingskracht. Je kunt er uren, soms wel dagen lopen zonder dat je iemand tegenkomt. Vooral Zweden is een fantastisch land om doorheen te trekken. Niet alleen de overweldigende natuur is prachtig maar ook de hoofdstad Stockholm is de moeite waard. Een absolute aanrader is de Kungsleden Trail.

Over de Kungsleden Trail

De Kungsleden Trail is een trektocht in het noorden van Zweden. Het is een flinke tocht van zo’n 460 kilometer, die voor het overgrote deel binnen de poolcirkel ligt. Hij begint in Lapland, is goed bewegwijzerd en opgedeeld in vijf verschillende delen. Je kunt de gehele tocht lopen of één of meerdere delen ervan. Het populairste gedeelte van de tocht ligt tussen Abisko en Nikkaluokta en is 105 km lang. Je doet hier gemiddeld 10-12 dagen over. De gehele tocht duurt ongeveer een maand.

Het gebied waar je door wandelt, bestaat uit een gevarieerd landschap, met uitgestrekte bossen, besneeuwde bergketens, open vlaktes en vele meren. De tocht is voor iedere wandelaar met een goede basisconditie prima te doen. De wandelpaden zijn goed onderhouden en beklimmingen en dalingen verlopen meestal geleidelijk. Overnachten kan je in berghutten, B&B’s, hotels of gewoon in je tentje. Dit mag op veel plaatsen gewoon in de vrije natuur.

De beste tijd

De beste reistijd is van juni tot en met september. In juni is het er zo’n 13 graden en is het de gehele dag licht. In juli wordt het wat warmer, maar dan zal je ook meer last van de muggen hebben. In augustus zal dit veel minder zijn en krijgen de bomen al fraaie herfstkleuren. In september wordt het frisser en neemt de kans op regen toe. Het is er dan wel heerlijk rustig en de kans is groot dat je dan het noorderlicht kunt aanschouwen.

Zo kom je er

De formele begin- en eindpunten van de Kungsleden Trail zijn Abisko en Hemavan. Vanuit Stockholm rijden er rechtstreekse treinen naar Abisko. Je kunt ook vanaf Stockholm naar Kiruna vliegen en vervolgens met de trein of bus naar Abisko.

Stockholm is vanuit Nederland goed bereikbaar, er gaan meerdere vluchten per week vanaf Amsterdam en Eindhoven. Mocht door omstandigheden je vlucht geannuleerd worden, dan heb je binnen een mum van tijd een volgende vlucht. Ook heb je recht op een vergoeding. Zo hoeft je vakantie dus niet in het water te vallen.