👉 Waarom lid worden?
Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!
Ondernemers zijn eigenwijs en dat betekent dat ze hun beslissingen in alle vrijheid zelf nemen. Ze laten zich nooit de wet voorschrijven. Toch lijkt het wel alsof alle ondernemers, zonder nadenken, en masse, ervoor kiezen om hun auto te leasen. Echter blijft het verstandig om alle opties te overwegen, zowel de voor- als nadelen.
Zo kunt u naast zakelijke lease ook kiezen voor het kopen van auto. Er zijn veel goede redenen om te kiezen voor leasen, maar ook voor koop valt voldoende te zeggen.
Beginnende ondernemers kennen het wel, kennissen, vrienden en familieleden die zelf altijd keurig in loondienst zijn geweest die je vertellen dat je vooral met een leaseauto moet gaan rijden nu je voor jezelf begint. Deze sociale druk kan af en toe zelfs kolderieke vormen aannemen door mensen die veronderstellen dat een zelfstandig ondernemer karrevrachten geld binnenharkt, terwijl ondernemen in eerste instantie gewoon bestaat uit keihard werken en het zeker in de beginperiode vaak sappelen geblazen is.
Dus waarom zou u gaan rondrijden in een dure, nieuwe leaseauto als u nog een prima auto hebt? Vanuit kostenoogpunt is dit vaak niet te verklaren. Een representatieve auto is in sommige branches vanzelfsprekend, maar er zijn ook branches waar een nieuwe auto met enige achterdocht wordt bekeken en vergezeld gaan met de opmerking dat uw uurtarief duidelijk te hoog is. Als u dus nog een goede auto hebt en representativiteit niet belangrijk is, waarom zou u dan leasen?
Natuurlijk zijn er ook een groot aantal voordelen verbonden aan leasen. Zo wordt de zakelijke leaserijder, met name bij operational leasing , in belangrijke mate ontzorgd. Motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparatie, alles wordt door de leasemaatschappij geregeld. Vanuit de gedachte dat als de leasemaatschappij u zorgen uit handen neemt, u zich beter kunt focussen op uw onderneming. Daar komt nog bij dat u bij operational lease uit kunt gaan van vaste maandelijkse leasetermijnen, zonder pieken of dalen. Dat helpt om eenvoudig een inschatting te maken van uw jaarlijkse mobiliteitskosten die u dan weer kunt verwerken in uw kostprijs.
Het ontzorgen van de zakelijke rijder bij operational lease gaat, als u dat wilt, best ver. Zo bieden de meeste leasemaatschappijen de optie aan om ook winterbanden op te nemen in de leaseprijs. Daarmee bent u verzekerd van een leaseauto met winterbanden én zomerbanden, maar dat niet alleen. Ook het wisselen van de banden en de opslag van de banden zijn dan opgenomen in de vaste, maandelijkse leasetermijn. Voor zakelijke rijders die hun auto echt geen moment kunnen missen, bieden de meeste leasemaatschappijen ook de optie om direct een vervangende auto te leveren in het geval dat de leaseauto voor een onderhoudsbeurt, reparatie of voor het wisselen van banden even naar de garage moet. Eventueel zelfs met haal- en brengservice. Dit alles zodat u als ondernemer 24 uur per dag, 7 dagen per week mobiel kunt zijn.
Overigens moet u, als u kiest voor operational lease en uw leaseauto ook benut voor privéritjes wel rekening houden met bijtelling. Dit bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw leaseauto en leidt tot een verhoging van uw privé belastbaar inkomen.
Kortom, er zijn voldoende redenen voor een ondernemer om te kiezen voor een leaseauto, met name als focus, mobiliteit en representativiteit essentieel zijn. Als dit niet geval is, dan kunt u zich als ondernemer misschien juist profileren door privé een auto te kopen en uw zakelijke kilometers bij uw onderneming te declareren.