Column: Elektrisch rijden voor ondernemers; lees hier de voordelen

1 maand geleden gepubliceerd

elektrische auto voordelen zakelijk
Het gaat vaak en uitvoerig over elektrisch rijden. Duurzame én slimme mobiliteit moeten samen voor zorgen dat het probleem rond de schaarsheid van fossiele brandstoffen opgelost wordt en dat de CO2-uitstoot drastisch gereduceerd wordt.

Hoewel dit genoeg redenen zijn om te kiezen voor elektrisch rijden, is het goed om eens te kijken vanuit het standpunt van de gemiddelde Nederlands bedrijf. Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden voor een ondernemer?

Financiële voordelen van een elektrische auto voor je onderneming

Zakendoen gaat over geld. Daarom kijken we eerst eens naar de financiële voordelen en de fiscale kant van de zaak.

Subsidies

De Nederlandse overheid heeft onder kabinet-Rutte ingestemd met klimaatdoelstelling die strikter zijn dan in het klimaatakkoord beschreven is. Om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot inderdaad fiks teruggedrongen wordt, heeft de overheid daarom tal van subsidies beschikbaar gesteld. Een van die subsidies is de relatief nieuwe SEBA-regeling, oftewel de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Er is 33 miljoen euro beschikbaar en de maximale subsidie per voertuig is € 5000. Op de website van de RVO lees je meer over SEBA en hoe je de subsidie aan kunt vragen. 

Daarnaast kun je gebruikmaken van de Vamil-regeling en de MIA. Hiervoor moet wel aan een aantal eisen voldoen worden, maar doorgaans levert dit meer dan genoeg aan voordelen op om het de moeite waard te maken. Ook is de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting een groot voordeel ten opzichte van auto’s met verbrandingsmotor. Let wel op, want in 2025 komt een einde aan de volledige vrijstelling. Vanaf dat moment betaal je 25% motorrijtuigenbelasting (wat nog altijd een flinke besparing is per auto). 


Lagere bijtelling voor een elektrische auto

Als we het toch hebben over een voordeel dat geleidelijk afneemt, maar nog steeds relevant blijft, dan past de bijtelling hier ook prima bij. Waar de bijtelling van een elektrische auto nog 8% was in 2020, werd dit 12% in 2021 en sinds 2022 geldt een bijtellingspercentage van 16%. Dit is nog altijd aanzienlijk lager dan de 22% voor auto’s met verbrandingsmotor.


Kosten per kilometer en een kleine kanttekening

Dankzij de fiscale voordelen en subsidies vallen de kosten per kilometer voor een elektrische auto aanzienlijk lager uit, zeker wanneer er slim geladen kan worden (bijvoorbeeld door te laden op het daltarief). Deze slimme laadpalen kun je hier aanschaffen

Ook moet er een kleine kanttekening gemaakt worden bij de fiscale voordelen van de elektrische auto voor ondernemers. Het gaat hierboven om volledig elektrische auto’s die voldoen aan de eisen die door de rijksoverheid opgesteld zijn. Ook zijn er eisen aan de regelingen en subsidies, wat betekent dat je hier niet automatisch gebruik van kunt maken. 


Andere voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Gaat het om de voordelen van elektrisch rijden voor een ondernemer, dan gaat het al snel over de financiële voordelen. Dat is echter lang niet alles. Er zijn andere voordelen die regelmatig vergeten worden, maar die van steeds groter belang worden wanneer we kijken naar de eisen van de moderne consument en een ondernemingsklimaat waarbij steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. 


De kracht van een groen(er) imago

Waarschijnlijk is je al opgevallen dat bedrijven met een groen wagenpark dit graag gebruiken om mee te adverteren. Elektrische auto’s in je wagenpark dragen bij aan het groene imago en sluiten aan bij de wereld van de bewuste consument en ondernemer. Het vergroot de kans dat een klant, zakenpartner of consument kiest voor jouw bedrijf, omdat er meer affiniteit is met wat jouw bedrijf uitdraagt. 


Toekomstbestendig wagenpark

Een ander punt dat minstens zo belangrijk is, is dat de investeringen van vandaag ervoor zorgen dat jouw wagenpark klaar is voor de toekomst. De ondernemer die nu nog voor een (tijdelijke) zakelijke auto met verbrandingsmotor kiest, weet dat er binnen afzienbare tijd opnieuw geïnvesteerd moet worden. Kies je nu al voor een EV in als bedrijfsauto, inclusief laadpalen en laadkabels voor EV’s, dan weet je dat je de komende jaren niet opnieuw hoeft te investeren in een nieuwe wagen.

Houd hierbij vooral rekening met de plannen om emissievrije zones in te stellen. Dit plan zorgt ervoor dat gemeentes vanaf 2025 ervoor kunnen kiezen om complete zones, gebieden en regio’s emissievrij te maken. Concreet betekent dit dat je hier alleen nog kunt rijden met een volledig elektrische auto. Dit kan een bijzonder belangrijk punt zijn om mee te nemen in je overwegingen bij het aanschaffen van een nieuwe zakelijke auto. 


Is de aanschaf van een elektrische auto de moeite waar voor mijn onderneming?

Met de subsidies, fiscale voordelen en het oog op de toekomst, is het verstandig om te kiezen voor een elektrische auto als zakelijke auto. Gezien de hoogte van de investeringen en het tijdsbestek kan het bij grotere wagenparken interessanter zijn om geleidelijk over te schakelen naar de stekkerauto’s, zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van het budget en de regelingen (er zijn jaarlijkse limieten bij een aantal van de regelingen immers).

Ga je direct op zoek naar laadpalen of laadkabels? Kijk dan op de website van Accu-Machine.nl. Deze marktleider heeft alle laadaccessoires met de beste prijs-kwaliteitverhouding, plus een expertteam dat graag met je meekijkt om te vinden wat jij nodig hebt als ondernemer.