Column: Geld lenen voor een auto

6 maanden geleden gepubliceerd

Wanneer je een nieuwe auto nodig hebt, is dat waarschijnlijk een streep door je rekening. De kans bestaat dat je de kostprijs van een nieuwe auto niet meteen kan betalen. Daarnaast heb je een auto bijna dagelijks nodig dus je kan ook niet te lang wachten met de aankoop van een nieuwe wagen. Geld lenen voor een auto kan dus misschien wel de oplossing zijn.

Waar moet je op letten bij het lenen voor een auto

Bij elk type lening dat je aangaat, moet je een rente betalen op het geleende bedrag. Bij een lening voor je auto is dit dus niet anders. Bedenk vooraf welk type auto je wil kopen en wat het maximale bedrag is dat je wil lenen. In tegenstelling tot bij vastgoed stijgt de waarde van je wagen niet na een aantal jaren. Integendeel, de waarde daalt. Leen dus niet meer geld dan dat je nodig hebt voor een wagen. Leen ook niet meer dan dat je maandelijks kan afbetalen. Kortom, geld lenen voor een auto kan een oplossing zijn, maar leen wel verantwoord.

Andere mogelijkheden om een auto te kopen

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om een wagen aan te kunnen kopen. Wanneer je in het bezit bent van een koophuis, kan je in sommige gevallen de overwaarde huis gebruiken voor auto . Met de overwaarde van een huis wordt verwezen naar het bedrag dat het huis nu meer waard is dan de hypotheek die je afbetaalt. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afbetaalt van 300.000 euro voor je woning en je woning is ondertussen 330.000 euro waard, dan is de overwaarde 30.000 euro. Overwaarde kan beperkt consumptief gebruikt worden. Namelijk in combinatie met een verzilverhypotheek (leeftijd 60+) of een krediet hypotheek (nog maar enkele geldverstrekkers) bieden dit aan. Ga dus altijd goed na of dit in jouw situatie mogelijk is.

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van je huis te kunnen verzilveren. Een van de opties is een extra lening af te sluiten bij de bank. Verdergaand op bovenstaand voorbeeld zou je dan een lening aangaan van 30.000 euro. Je krijgt het geld dan meteen van de bank zodat je je auto meteen kan aankopen.

Een andere optie om de overwaarde te verzilveren is via het ‘sale and lease back’ principe. Je verkoopt je woning aan een bepaalde organisatie en je krijgt meteen een groot deel van het verkoopbedrag in handen. Daarna betaal je huur aan de organisatie. Belangrijk om bij deze optie te weten is dat je huur vaak stijgt met de indexering, waardoor je vaak maandelijks meer moet betalen dan bij je hypotheek. De kans bestaat dat je de overwaarde voor een deel zal moeten gebruiken om de huur te betalen.

Er zijn dus wel wat opties om de overwaarde huis gebruiken voor auto, maar zoek zeker voldoende informatie op. Pas dan kan je een weloverwogen beslissing maken.