Column: Hoe kies je de beste laadpaal?

4 maanden geleden gepubliceerd

Bij de aanschaf van een elektrische auto kijk je uiteraard naar de specificaties van je auto. Dat is echter niet het enige wat belangrijk is. Ook de laadpaal, die je nodig hebt om je auto van elektriciteit te voorzien, is van groot belang. Zonder laadpaal aan huis kun je je auto immers niet opladen en ben je afhankelijk van laadpalen buiten de deur. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende aanbieders van kwalitatief goede laadpalen, zoals Soolutions. Soolutions biedt particulieren en zakelijke klanten de mogelijkheid om laadpalen aan te schaffen, voor thuis of op het werk. Hiermee laad je je elektrische auto snel en veilig op, gewoon op je oprit. Bovendien wordt de laadpaal, indien gewenst, snel geleverd en geïnstalleerd. Maar hoe kies je nu de beste laadpaal voor jouw elektrische auto? We leggen je graag uit waar je allemaal op moet letten.

Let op het type kabel

Elektrische auto’s zijn uitgerust met een laadaansluiting. Hier sluit je je kabel op je auto aan, die weer verbonden is met je laadpaal. Er zijn type 1 en type 2 aansluitingen. Een type 1 aansluiting vind je voornamelijk bij auto’s buiten Europa, type 2 zie je terug bij Europese auto’s. Hiermee kun je vaak fase 1 of fase 3 laden, waarbij fase 3 laden een stuk sneller gaat. Het is belangrijk hierop te letten omdat je een auto met type 1 aansluiting niet kunt opladen met een type 2 kabel, en andersom, tenzij je beschikt over een verloopstekker. Bestel je je laadpaal bij een goede leverancier, zoals Soolutions? Dan staat bij elk product vermeld welke aansluiting compatibel is met de laadpaal. Als je het belangrijk vindt dat je auto snel wordt opgeladen is het aan te raden te kiezen voor een laadpaal die fase 3 laden ondersteunt. Je dient er dan wel op te letten dat je auto deze manier van laden ondersteunt. Beschik je over twee elektrische auto’s? Dan bestel je een laadpaal met twee stekkers, zodat je deze gelijktijdig op kunt laden.

Bedieningsopties

Naast de technische specificaties, zoals het type kabel en de lengte van de kabel, let je natuurlijk ook op het gebruiksgemak. Sommige laadpalen zijn te bedienen met een handige app op je telefoon. Ideaal als je het laden van je auto op afstand wilt regelen of controleren. Verschillende laadpalen beschikken over handige functies, zoals een ingebouwde kWh-meter of de optie te laden met load balancing. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. Daarnaast let je ook op de prijs en andere aspecten van de laadpaal die jij belangrijk vindt. Zo kun je kiezen voor diverse modellen, in een witte of zwarte uitvoering, met touchscreen of knoppen. Ten slotte is het mogelijk je laadpaal te laten installeren door een professional. Zo weet je zeker dat je laadpaal het direct doet en dat deze je auto correct oplaadt. Weet je niet zeker welke laadpaal bij jouw merk en type auto past? Neem dan contact op met je dealer of met de leverancier van de laadpaal.