Column: Hoe kies je een autoverzekering die bij jou past?

3 maanden geleden gepubliceerd

Heb je een nieuwe auto gekocht? Wacht dan niet te lang met het verzekeren ervan. Je mag de weg namelijk niet op zonder autoverzekering. Een autoverzekering afsluiten lijkt misschien makkelijk, maar uit ervaring weten we dat veel mensen dit lastig vinden. Dit komt vooral doordat je voor een groot aantal keuzes komt te staan. Daarom kun je mogelijk nog wel wat hulp gebruiken bij het verzekeren van jouw auto. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je een autoverzekering kiest die bij je past.

Verdiep je in de mogelijkheden

Sommige mensen gaan zonder enige voorkennis op zoek naar een autoverzekering. Wanneer je deze aanpak hanteert, maak je het jezelf onnodig lastig. Je ontdekt dan namelijk snel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zoek daarom eerst uit voor welke verschillende dekkingen je allemaal kunt kiezen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier drie manieren op een rijtje waarop je jouw auto kunt verzekeren.

1) Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

De wa verzekering auto is verplicht voor iedereen die in Nederland met een auto de weg op wil. Je bent hierdoor verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid. Richt je schade aan (spullen van) anderen aan met jouw auto? Dan hoef je de kosten voor het herstellen hiervan niet uit eigen zak te betalen. Jouw verzekeraar keert in dat geval namelijk een geldbedrag uit aan het slachtoffer.

2) WA + Beperkt Casco

Schade aan jouw eigen auto wordt niet vergoed als je voor een WA-verzekering kiest. Wil je dit wel? Dan kun je voor WA + Beperkt Casco kiezen. Zoals de naam al aangeeft, wordt niet alle schade vergoed. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor schade door diefstal, inbraak en joyriding, brand, storm en de natuur en een botsing met een loslopend dier. Je bent bovendien verzekerd voor ruitschade.

3) WA + Volledig Casco (allrisk)

Als je voor WA + Beperkt Casco kiest, heeft het geen zin om bij jouw verzekeraar aan te kloppen als de schade ontstaan is door een aanrijding of vandalisme. Wie zijn auto hier ook voor wil verzekeren, kiest voor WA + Volledig Casco. Omdat deze verzekering de meest uitgebreide dekking heeft, staat hij in de volksmond ook wel bekend als allrisk autoverzekering.

Overweeg je aanvullend te verzekeren

Voor veel mensen volstaat één van de bovenstaande drie verzekeringen, maar dit is niet altijd het geval. Wil jij je nog beter verzekeren? Overweeg dan om je aanvullend te verzekeren. De meeste verzekeraars bieden verschillende aanvullende autoverzekeringen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je schade aan de bestuurder en passagiers. Ook schade aan spullen in of op het voertuig die het gevolg is van een verkeersongeval valt binnen de dekking van deze aanvullende verzekering. Jij kunt je bovendien aanvullend verzekeren voor pechhulp. Grote voordeel van deze verzekering is dat je snel de weg weer op kunt als je stil komt te staan met een lekke band , lege accu of ander ongemak.