Column: Hoe los je problemen met het olielampje op?

8 maanden geleden gepubliceerd

Als je tijdens het rijden opmerkt dat dat olielampje op je dashboard begint te branden of te knipperen, moet je meteen in actie komen. In dit artikel bekijken we waarom dat lampje kan gaan branden en wat je moet doen om het probleem op te lossen. Heb je hier ook wel eens last van of wil je gewoon goed voorbereid zijn? Lees dan verder!

Oorzaken van een brandend olielampje

Als dat olielampje op je dashboard begint te branden, kan dat verschillende redenen hebben. Maar het is heel belangrijk om eerst te achterhalen wat het probleem precies is voordat je iets doet. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerd oliepeil, en je kunt dit controleren door de peilstok in de olietank van de motor te steken.

Als het peil te laag is, moet je wat olie toevoegen. Soms kan een probleem met de oliedruk ervoor zorgen dat het lampje gaat branden, maar dat kun je niet zomaar zelf meten; daar heb je speciale apparatuur van abcauto-onderdelen.nl en expertise voor nodig, dus laat dit controleren door een vakman. Als het olielampje knippert, kan dit ook te maken hebben met een los contact of een kapotte draad, en dan is het slim om een garage te raadplegen om dit te laten checken en repareren. En blijft het olielampje branden?

Dan kan een verstopt oliefilter de boosdoener zijn en dit kan zelfs schade aan je motor veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je het oliefilter regelmatig vervangt, vooral tijdens onderhoudsbeurten. Het is dus echt belangrijk om er eerst achter te komen wat er aan de hand is voordat je verdere stappen onderneemt.

Wat moet je doen als het olielampje brandt?

Wanneer dat olielampje op je dashboard begint te branden, moet je meteen actie ondernemen om schade aan je motor te voorkomen. Kijk eerst naar je oliepeil met behulp van de peilstok en zorg ervoor dat het zich tussen de aangegeven merktekens bevindt. Als het te laag is, vul dan direct olie bij. Als het olielampje blijft branden, zelfs nadat je olie hebt bijgevuld, kan dit wijzen op andere problemen, zoals een kapotte oliedruksensor.

In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om de exacte oorzaak vast te stellen en te verhelpen. Controleer ook je oliefilter om er zeker van te zijn dat het schoon en vrij van vuil is voordat je verder gaat. Bovendien is het belangrijk om je motor te inspecteren op tekenen van lekkage, omdat lekkages de oliedruk kunnen beïnvloeden.

Als je zichtbare tekenen van lekkage ziet, neem dan onmiddellijk contact op met een specialist om verdere schade te voorkomen. Probeer snel en adequaat te handelen wanneer dat olielampje begint te branden!