Column: Hoe vind je de beste dakkoffer?

2 maanden geleden gepubliceerd

De bagageruimte van vrijwel iedere auto volstaat voor dagelijks gebruik, maar kan flink gepuzzel opleveren als je een grote hoeveelheid bagage mee wilt nemen. Om de bagageruimte te vergroten, kun je ervoor kiezen om een dakkoffer aan te schaffen. Op iedere auto past een dakkoffer, maar niet iedere dakkoffer past op elke auto. In dit artikel lees je daarom hoe je de beste dakkoffer voor jouw auto vindt.

1. Dakdragers

Een dakkoffer wordt bevestigd op dakdragers op het dak van de auto. Wellicht vallen dakdragers al onder de bedrijfswagen accessoires waarover je beschikt, maar het kan ook zijn dat je er dakdragers voor aan moet schaffen. Controleer goed de specificaties van jouw dakdragers. Niet elke dakkoffer kan namelijk op alle dakdragers worden bevestigd, zelfs niet als de dakdragers met ‘universeel’ worden aangeduid.

2. Formaat

Wat het formaat van de dakkoffer betreft, ben je gebonden aan enkele regels. De dakkoffer mag namelijk niet (te ver) uitsteken aan de voor- en achterkant van de auto. Aan de voorkant mag de dakkoffer uitsteken tot aan de voorbumper, aan de achterkant tot een halve meter.

3. Gewicht

Een auto kan dan wel veel gewicht dragen, het dak van de auto kan een stuk minder hebben. Het gewicht dat het autodak kan dragen wordt ‘daklast’ genoemd. Controleer in de handleiding van de auto wat de maximale daklast is en hoe zwaar de dakkoffer, inclusief dakdragers en bagage, mag wegen. Doorgaans ligt de maximale daklast rond de 100 kg en weegt een dakkoffer zo’n 25 kilogram. Het gewicht van de dakkoffer hangt logischerwijs samen met het formaat en het materiaal waarvan de dakkoffer gemaakt is.

4. Ruimte

Bedenk tenslotte wat je in de dakkoffer wilt vervoeren en hoeveel ruimte je daarvoor nodig denkt te hebben. Een grote dakkoffer lijkt wellicht een aantrekkelijke keuze, dit betekent ook dat de dakkoffer zwaarder is en zorgt voor meer luchtweerstand. Dit vertaalt zich direct naar een hoger brandstofverbruik.

Wil jij de dakkoffer gebruiken om ski’s mee te vervoeren? Afhankelijk van het type ski’s dat je vervoert, moet de dakkoffer zo’n 180 tot 220 centimeter lang zijn.