Column: Hoe werken de remschijven?

1 maand geleden gepubliceerd

Remschijven zijn een essentieel onderdeel van het systeem waarmee de auto wordt geremd. Controleer de remschijven op regelmatige basis en als ze moeten worden vervangen, gebruik dan uitsluitend hoge kwaliteit remschijven om je auto in goede conditie te houden en veilig te kunnen rijden.

 

Hoe werken de remschijven?

Wanneer de bestuurder van de auto het rempedaal intrapt, wordt de remkracht versterkt met behulp van de rembekrachtiger (servosysteem) en vervolgens door de hoofdremcilinder omgevormd tot een hydraulische druk (oliedruk). Door middel van met remolie (remvloeistof) gevulde leidingen wordt deze druk naar de remmen op de wielen geleid. Deze druk zorgt ervoor dat de zuigers op de remmen van de vier wielen worden geduwd. Vervolgens duwen de zuigers de remblokken die voor wrijving zorgen tegen de remschijven die met de wielen meedraaien. Hierdoor wordt het voertuig afgeremd en tot stilstand gebracht.

 

Wanneer is het tijd voor de vervanging van de remschijven?

Goed onderhoud van de auto is zowel kostenbesparend als belangrijk voor het gebruik en veiligheid ervan. Dat geldt zeker voor het onderhouden van het remsysteem. Een tijdige vervanging van door slijtage aangetaste of beschadigde remschijven is hier onderdeel van. Zorg er allereerst voor dat de remschijven dik genoeg zijn (deze moeten minimaal 2 mm dik zijn). Visueel en met de hand kan worden vastgesteld in welke staat de remschijven verkeren. Zie of voel je beschadigingen, dan is het tijd om de onderdelen te vernieuwen.

Andere aanwijzingen dat de remschijven aan vervanging toe zijn, zijn ongewone geluiden en/of trillingen als er geremd wordt, een langere remweg en pedaalslag. Let op: de vervanging van de remschijven alleen is dan niet voldoende, omdat ook de remblokken vervangen moeten worden.

De remschijf RIDEX 82B0384 kan worden gebruikt voor de goede werking van het remsysteem. Dit onderdeel is massief en bestemd voor de vooras van de modellen van de automerken Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Ford, Lancia en Zastava. De remschijven zijn 11,0 mm dik en hebben een doorsnede van 240 mm. De hoogte is 40 mm en de naafboring 13,5 mm. De onderdelen worden exclusief wielnaaf, wielbevestigingsbout en ABS-sensor geleverd.

 

Hoe moeten de remschijven worden vervangen?

Nadat je het wiel hebt verwijderd, haal je de remklauw van de remschijf. De volgende stap is het verwijderen van de remblokken, en mocht dat bij jouw auto van toepassing zijn, dan moeten de bevestigingsklemmen uit de remklauw worden gehaald. Haal nu de remschijf eraf en maak de bevestigingspunten schoon. Neem de nieuwe remschijf en plaats deze op de wielnaaf. Nadat je dit hebt gedaan, breng je de nieuwe remblokken aan die je eerst van vet hebt voorzien. Ontvet de remschijf en plaats de remklauw. Nadat je het wiel weer hebt vastgemaakt, herhaal je deze handelingen in dezelfde volgorde aan de andere kant van de as.