Column: Injector reinigen

1 jaar geleden gepubliceerd
injectoren zelf reinigen
Een efficiënte motor is een belangrijk onderdeel van elk voertuig, of het nu gaat om een particuliere wagen of een bestelwagen voor je werk. De injectoren zijn een essentieel onderdeel van deze motor, en het is dan ook een goed idee om ze in goede conditie te houden.

Vaak vormen vervuilde injectoren echter een obstakel, waardoor de motor niet naar behoren werkt. Dat brengt tal van bijkomende problemen met zich mee die je het liefst van al vermijdt.

Waardoor raken injectoren nu precies vervuild en wat kan je er aan doen? Welke producten gebruik je best om de injectoren van je wagen te reinigen? Op deze vragen vind je hieronder een duidelijk antwoord.

De injectoren reinigen, waarom moet dat?

De injectoren reinigen van een wagen is op zich een klein werkje, maar het heeft wel een positieve invloed op de efficiënte en levensduur van je motor. Een van de grootste oorzaken van defecte of vervuilde injectoren is een vervuild brandstofsysteem. In de injectoren van een wagen zitten kleine uitgangen, die ervoor zorgen dat de brandstof verneveld wordt zodat deze goed kan verbranden. Als een injector vervuild is, dan kan de brandstof echter een straal vormen of andere, ongewenste vormen aannemen. Doordat de brandstof niet verdampt, is het risico op motorschade zoveel groter.

De injectoren reinigen is dus erg belangrijk, dat is zeker. Hieronder vind je nog een duidelijk overzicht op de belangrijkste oorzaken van vervuilde injectoren:

- Brandstof die over tijd of vervuild is
- Het brandstofsysteem is versleten, waardoor de injectoren verstopt raken
- De brandstoffilter is niet of te laat vervangen

Waarom is de injectoren reinigen nu zo belangrijk? Eerst en vooral omdat ze anders een verkeerd verstuifbeeld krijgen. Dit houdt in dat er problemen kunnen ontstaan die zelfs door ervaren monteurs niet zomaar opgelost kunnen worden:

- Een motor die onregelmatig loopt
- Een motor of cilinder die uitvalt
- Meer brandstofverbruik
- Minder koppel en pk
- Minder rijcomfort
- Schade aan bepaalde onderdelen, zoals de katalysator of lambdasonde
- De wagen start slecht

De oplossing: injectoren reinigen met een professioneel product

De beste manier om te voorkomen dat je injectoren problemen veroorzaken, is door deze te onderhouden en te reinigen met en injectie reiniger. Er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende producten, elk met een specifieke werking en eigenschappen. Bepaalde injectie reinigers zijn bedoeld om de injectoren afzonderlijk te reinigen, maar sommige varianten zijn geschikt voor het hele brandstofsysteem.

Belangrijk is om rekening te houden met het verschil tussen een injectie reiniger diesel en een injectie reiniger benzine. Beide producten hebben een gelijkaardige werking, maar het is niet aangeraden om ze in elkaars plaats te gebruiken. Denk maar aan het verschil tussen Lindemann Service Cleaner Diesel en de Lindemann Service Cleaner Benzine , producten die beide van uitstekende kwaliteit zijn maar voor een ander brandstofsysteem bedoeld zijn.

Wat zijn nu de voordelen van een injectie cleaner op de lange en de korte termijn? Hieronder een duidelijk overzichtje:

1. Minder verbruik
Doordat je motor en injectoren schoner zijn, verbruik je minder brandstof tijdens het rijden.

2. Een betere ontsteking
Doordat de injectoren en verstuivers van je wagen niet langer last hebben van vuil en koolaanslag, ontsteken ze gemakkelijker.

3. Problemen voorkomen
Een goede injectie cleaner zorgt ervoor dat je heel wat problemen kunt voorkomen. Je bereikt het beste resultaat als je de motor regelmatig onderhoudt.

4. Minder uitstoot
Daarbij ben je dankzij een goede injectie cleaner zeker dat je motor minder energie gebruikt. Dit komt doordat er ook minder brandstof en olie verbruikt worden.

Kortom, een goede injector cleaner biedt zeker meerwaarde als je de injectoren van je motor wilt onderhouden. Zowel voor professionals als particulieren is het dus een slimme investering, die zijn geld méér dan waard is.