Column: Je auto overschrijven in vijf stappen

1 jaar geleden gepubliceerd

auto overschrijven

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige nieuwe of tweedehandsauto? Of sta je op het punt om je eigen auto te verkopen aan een ander? In beide gevallen wisselt de auto van eigenaar. Het kenteken van de auto moet op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Dat heet overschrijven. Het kenteken overschrijven kun je regelen bij de RDW. Klinkt ingewikkeld? Nee hoor, zo geregeld. Zeker als je deze vijf stappen volgt.

Bij de aanschaf van een nieuwe auto komt vaak heel wat kijken. Proefritten maken, onderhandelen, koopovereenkomst sluiten. Het is verstandig om voorafgaand het onderhandelen de dagwaarde te checken en een kentekencheck te doen. Erna ga je aan de slag met de ‘papieren’. Sinds 2014 bestaan autopapieren niet meer. Iedere auto beschikt tegenwoordig over een kentekencard, een pasje met voertuiggegevens.

Aan de kentekencard is een code van 9 cijfers gekoppeld, de tenaamstellingscode. Koop of verkoop je je auto, dan komt de kentekencard op de naam van de nieuwe eigenaar te staan. Het overschrijven van het kenteken is in vijf stappen geregeld. Je kunt het zelfs online doen. Net als het afsluiten van een autoverzekering. Dat doe je snel en simpel op de site van Independer.

Stap 1: De benodigde documenten op een rij

Zorg dat je alle benodigdheden compleet hebt om de overschrijving te kunnen doen: een geldig legitimatiebewijs, een kentekenbewijs en een tenaamstellingscode

Stap 2: De overschrijving op naam

Het overschrijven van het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar kun je op verschillende locaties doen. Bij een kentekenloket, RDW-balie, PostNL-locatie of online, via de website van de RDW . De kosten zijn overal hetzelfde: € 10,75 in 2022.


Stap 3: Bewaar het tenaamstellingsbewijs en kentekencard

Heb je een nieuwe auto op jouw naam laten schrijven, dan ontvang je een nieuwe kentekencard en tenaamstelling meestal binnen twee werkdagen thuis. In de tussentijd mag je al de weg op. Maar let op: dat geldt alleen in Nederland, nog niet in het buitenland. Op de kentekencard staan gegevens van de auto, van jou als eigenaar, de tenaamstellingscode en een meldcode. De meldcode is belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering.

Stap 4: Vrijwaringsbewijs voor de verkoper

Als de auto overgeschreven is naar een nieuwe eigenaar, ontvangt de oude eigenaar een vrijwaringsbewijs. Dat is een belangrijk document. Het vrijwaringsbewijs bewijst dat de auto niet langer op naam staat van de oude eigenaar. Dat betekent dat je als nieuwe eigenaar verantwoordelijk bent voor alle kosten: verzekeringen, belasting en APK-keuring . En ja, ook bekeuringen vallen onder die verantwoordelijkheid.

Stap 5: O ja! De autoverzekering

Niet onbelangrijk, de laatste stap. De autoverzekering. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer:

“Als je met je nieuwe auto de weg op wil, moet je behalve het kenteken overschrijven, ook zorgen voor een autoverzekering. Zonder verzekering mag je niet rijden.” 

Op de site van Independer kun je verschillende autoverzekeringen vergelijken voor jouw situatie. Sla je vergelijking op voor een later moment of sluit in een paar minuten een verzekering af.