Column: Mag je parkeren in de berm?

2 maanden geleden gepubliceerd

parkeren in berm

Veel automobilisten parkeren de auto wel eens in de berm. Maar mag dit eigenlijk wel? Het korte antwoord hierop is: Ja. Dit komt omdat er alleen een verkeer verbod geldt voor de rijbaan. De berm valt hier niet onder, waardoor het dus is toegestaan om in de berm te parkeren. Let er dan wel op dat de hele auto in de berm moet staan. Als er nog 1 of 2 wielen op de rijbaan staan, kun je er alsnog een boete berm parkeren voor krijgen. Daarnaast zijn er ook nog andere momenten waarop het anders kan zijn. Wij vertellen je graag meer over!

Hoe zit het juridisch in elkaar?

Natuurlijk gelden er op iedere regel uitzonderingen. Dit geldt ook voor het parkeren in de berm. Er zijn verschillende plekken die waar je alsnog niet mag parkeren. Veel van deze plekken zijn logisch, zoals de stoep, het fietspad of het bromfietspad. Als er een rijbaan is met een bord voor een parkeerverbod , mag je er uiteraard niet parkeren. Het is echter niet zo dat de berm daar ook altijd onderdeel van is. Hierdoor mag je wel in de berm parkeren, mits de auto volledig in de berm geparkeerd staat.

Gemeentelijke groenstrook

Als je in de berm wilt parkeren, zijn er verschillende regels. Een van deze regels is dat je niet mag parkeren in openbare beplantingen of groenstroken. Wanneer dit het geval is, wordt er een onderscheid gemaakt tussen deze plek en de berm. Het kan soms lastig zijn om een goede inschatting te maken waar het stukje onder valt. Het is echter wel uitermate belangrijk om te weten om geen boete te krijgen. Als je parkeert in een gemeentelijke groenstrook krijg je namelijk wel een boete. Deze is gebaseerd op de feitcode R406. Kijk daarom goed of je planten, struiken of bomen ziet staan voordat je gaat parkeren. De kans is dan redelijk groot dat je te maken hebt met een groenstrook.

Wat zijn de boetes die je kunt krijgen?

Als je parkeert in een gemeentelijke groenstrook, kun je een boete krijgen van 95 euro. Als je de auto echter verkeerd geparkeerd hebt, door bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie. Je kunt dan een boete verwachten van 100 euro of meer!