Column: Motorolieproblemen? Hoe veelvoorkomende oliefouten identificeren en verhelpen

2 weken geleden gepubliceerd

Motorolie speelt een sleutelrol in de motorprestaties en zorgt voor smering, koeling en bescherming tegen slijtage. Een verkeerde oliekeuze of een tekort aan olie kan echter tot ernstige problemen leiden. In dit artikel bekijken we hoe je veelvoorkomende gebreken aan de motorolie kunt herkennen en verhelpen, en geven we tips voor het kiezen van de juiste MPM-olie voor je voertuig.

Problemen met motorolie herkennen

Een van de eerste tekenen van problemen met motorolie kan een verandering in de kleur en consistentie zijn. Olie die zwart en dik is geworden, geeft aan dat deze moet worden ververst. Het is ook de moeite waard om te letten op metalen deeltjes in de olie - dit kan duiden op slijtage van motoronderdelen. Regelmatige controle van het oliepeil en de staat ervan helpt om problemen op tijd te ontdekken en ernstige schade te voorkomen.

Volgens een onderzoek van het American Petroleum Institute (API) kan het gebruik van synthetische motorolie van goede kwaliteit de motorslijtage met 20-30% verminderen in vergelijking met minerale olie. Bovendien verlengt het regelmatig verversen van de olie om de 5.000-10.000 kilometer de levensduur van de motor aanzienlijk en vermindert het de kans op storingen. 

Deze onderzoeken bevestigen dat het gebruik van MPM-olie, die voldoet aan hoge kwaliteitsnormen, helpt om de motor in uitstekende conditie te houden en veel problemen te voorkomen.

Afbeelding van een MPM-olie geleverd door auto-onderdelen24.nl

Veel voorkomende tekortkomingen aan motorolie

  1. Te weinig olie: Een laag oliepeil kan de motor oververhitten en defect maken. Controleer het oliepeil regelmatig en vul indien nodig olie bij.
  2. Olielekkage: Als je olievlekken onder je auto vindt, kan dit duiden op een lekkage. Oorzaken kunnen versleten pakkingen, afdichtingen of beschadigde olieleidingen zijn. Het is belangrijk om lekken tijdig te repareren om ernstige motorschade te voorkomen.
  3. De olie moet worden ververst: Als je oude olie of olie van slechte kwaliteit gebruikt, kan er aanslag ontstaan en kunnen de motorprestaties afnemen. Het wordt aanbevolen om de olie te verversen volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.

Problemen met motorolie oplossen

  1. Regelmatig olie verversen: Volg de aanbevelingen van de autofabrikant voor de intervallen tussen olieverversingen. Dit is meestal om de 5.000 tot 10.000 kilometer, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden en het type olie.
  2. Gebruik van kwaliteitsolie: Het kiezen van de juiste olie is essentieel voor een lange en probleemloze werking van de motor. MPM-olie wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit en een breed scala aan producten die geschikt zijn voor verschillende soorten motoren. Deze olie biedt betrouwbare smering en slijtagebescherming om de levensduur van je voertuig te verlengen.
  3. Lekkagecontrole: Controleer de motor en de onderdelen regelmatig op olielekkage. Vervang versleten pakkingen en afdichtingen om olieverlies en motorschade te voorkomen.
  4. Controleer de olieconditie: Gebruik oliepeilstokken en olieanalysatoren om de olieconditie te controleren en problemen vroegtijdig op te sporen. Zo voorkomt u ernstige storingen en verlaagt u de reparatiekosten.

Tips voor het kiezen van MPM olie

MPM Oil biedt een breed scala aan oliën voor verschillende soorten motoren. Let bij het kiezen van een olie op de volgende parameters:

  1. Viscositeit: Kies een olie met de viscositeit die wordt aanbevolen door de fabrikant van je voertuig. Dit zorgt voor een optimale smering bij verschillende temperaturen.
  2. Olietype: MPM biedt synthetische, halfsynthetische en minerale oliën. Synthetische oliën bieden betere bescherming en duurzaamheid, vooral bij hoge belastingen en temperaturen.
  3. Specificaties: let op oliespecificaties zoals API, ACEA en productienormen. Dit zorgt ervoor dat de olie compatibel is met je motor en efficiënt werkt.

Conclusie

Een goede verzorging van de motorolie is essentieel voor betrouwbare en langdurige motorprestaties. Regelmatige controle van het oliepeil en de olieconditie, tijdige vervanging en het gebruik van MPM-olie van hoge kwaliteit helpen veel problemen te voorkomen. Als u ons advies opvolgt, kunt u uw auto in uitstekende conditie houden en genieten van een soepele werking.