Column: Occasie auto met een stekker aanschaffen een spannende keuze?

2 maanden geleden gepubliceerd

Je hoeft je maar even op de openbare weg te begeven om te ontdekken dat je steeds meer weggebruikers niet meer hoort aankomen. Deze stille weggebruikers hebben ervoor gekozen om afscheid te nemen van de ronkende verbrandingsmotor en hebben een de keuze gemaakt om gebruik te maken van een elektrisch model. Gezien de technologische ontwikkelingen is hierbij niet direct meer sprake van een risicovolle keuze. Er is echter nog niet zoveel ervaring met het gebruik van stekkerauto’s op langere termijn. Is een occasie auto met een stekker aanschaffen een spannende keuze? In dit artikel geven we je inzicht hoe je deze spanning snel kunt laten afnemen.

Is het slim om een tweedehands elektrische auto te kopen?

Als je kijkt naar het aanbod in auto occasions, ontdek je al snel dat er steeds meer elektrische auto’s worden aangeboden. Als je kijkt naar de ontwikkeling van stekkerauto’s is deze ontwikkeling goed te verklaren. Vooral de modellen die rond 2010 op de markt zijn verschenen worden nu aangeboden. Uiteraard is dit een zeer interessante ontwikkeling voor milieubewuste automobilisten die hun voetafdruk (in dit geval hun bandenspoor) op de aarde zo min mogelijk diep willen laten zijn. De toekenning van subsidies bij de keuze om een tweedehands auto aan te schaffen maakt deze drempel nog lager. De vraag is echter of het wel slim is om een tweedehands elektrische auto te kopen. Het antwoord hierop is eenvoudig: het is geen probleem om een occasie auto met een stekker aan te schaffen, mits je deze keuze voor jezelf niet te spannend maakt.

Waar let je op bij het kopen van een elektrische occasion?

Het is goed om je te realiseren dat de kilometerstand een veel minder belangrijk punt is waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische occasion. De aandrijflijn is immers veel minder gevoelig voor slijtage. Ook de remmen van een elektrische auto worden veel minder belast. Door het regeneratief remmen, dus het afremmen op de motor, worden de remmen zelf ontlast. Daarbij wordt er energie opgewekt wat weer geleverd wordt naar de batterij. Met het benoemen van het accupakket benoemen we het belangrijkste punt waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische occasion. De staat van de batterij heeft een directe betrekking op de actieradius van de auto en de trekkracht van het voertuig. Het is goed te weten dat verouderde accu’s een staat van degradatie zullen hebben. Voor inzage in de staat van de accu is het van belang om de bekende “State of Health-waarde” in het systeem uit te lezen.

Maak het kopen van een occasie auto niet te spannend voor je

Als je niet over de benodigde technische kennis beschikt om de staat van een elektrische auto, en dan met name het accupakket, goed te bepalen, is het verstandig om hiervoor een hulpbron in te schakelen. Hiermee willen we aangeven dat het kopen van een tweedehands elektrische auto zeker een prima keuze voor je kan zijn mits je het kopen van een occasie auto niet te spannend voor je maakt. Je moet er dus geen loterij van maken. Hiermee willen we je wijzen op het belang van het kopen van een occasie auto bij een professionele aanbieder. Het kopen van dit soort auto’s op de particuliere markt is geen verstandige keuze. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij aanbieders die zich gespecialiseerd hebben op het samenbrengen van kopers en verkopers en zorg dragen voor een eerlijke (ver)koop constructie. Zij onderwerpen de voertuigen aan een strenge technische controle, controleren de onderhoudshistorie en zorgen dat er een offerte op maat wordt uitgebracht. Daarnaast wordt er een 24/7 mobiliteitsgarantie aangeboden en kun je gebruik maken van de “niet goed, geld terug clausule”. Uiteraard wordt deze service aangeboden om te bewijzen dat je te maken hebt met een betrouwbare aanbieder. Dit is precies waar je zaken mee wilt doen als je van het occasie auto met een stekker aanschaffen geen spannende keuze wil maken.