Column: Onbezorgd op pad met de auto, zó pak je dat aan

2 jaar geleden gepubliceerd

Nu het kwik steeds verder daalt, is het tijd om je auto voor te bereiden op vriesweer. Dit zijn 5 tips voor een winterproof wagen. Ook lees je hoe het zit met de verzekering voor je auto als je vierwieler schade oploopt door extreem weer.

Schade door winterweer: wel of niet gedekt?

Op koude dagen gebeuren er meer verkeersongelukken en krijgen autoverzekeraars meer schadeclaims binnen. Het kan zijn dat je auto beschadigd raakt door winters weer, zoals storm of hagel. Heb je een autoverzekering met volledig- of beperkt cascodekking? Dan wordt de schade gedekt. Ruitschade valt hier ook onder. Als je een WA-autoverzekering hebt, dan moet je de schade zelf betalen.

Tip 1: Smeer vaseline op je deuren

Als het aardig vriest bestaat de kans dat je autodeuren dichtvriezen. Niet handig als je ‘s ochtends in alle haast de deur uit moet. Smeer de rubbers van je deuren daarom de avond ervoor in met vaseline of rubbervet. Het vettige goedje zorgt ervoor dat de rubbers minder snel bevriezen.

Tip 2: Laat de motor niet warm draaien

Moet je krabben? Start de motor dan pas als je klaar bent en rij daarna gelijk weg. Als je de motor warm laat draaien terwijl je stilstaat, dan zal deze veel sneller slijten. Bovendien is het ook nog eens slecht voor het milieu. Nog een tip voor je motor: leg ‘s nachts een deken onder de motorkap. Zo voorkom je dat de kabels bevriezen. Vergeet niet om het deken de volgende dag weer weg te halen.

Tip 3: Gebruik geen warm water

Je ruiten ontdooien met warm water: het klinkt misschien als een goed idee, maar dat is het niet. Door het grote temperatuurverschil kunnen de ruiten namelijk barsten. Bovendien bevriest het water bijna meteen zodra je gaat rijden.

Tip 4: Schakel je ruitenwissers uit

Ook je ruitenwissers kunnen makkelijk aan de ruit vastvriezen. Dit kun je voorkomen door je ruitenwissers helemaal uit te zetten voordat je je auto uitschakelt. Schakel ook de automatische stand uit. Je kunt de ruitenwissers het beste in servicestand zetten. Of leg een isolatiedeken tussen je wissers en de ruit. Dan hoef je ook meteen minder te krabben.

Tip 5: Weg met de zomerbanden

De ‘r’ zit weer in de maand en ‘s ochtends ligt de temperatuur alweer vaak onder de 7 graden. Dat betekent maar één ding: tijd om de winterbanden tevoorschijn te halen. Met winterbanden ben je een stuk veiliger onderweg, omdat je remafstand kleiner is bij een nat wegdek. Ga je met je auto op wintersport of de grens over? Let er dan op dat je in landen als Duitsland en Oostenrijk een boete kunt krijgen als je niet op winterbanden rijdt.