Column: Parkeerboete of verkeersboete aanvechten

1 jaar geleden gepubliceerd

Het krijgen van een parkeerboete of verkeersboete is niet fijn, al helemaal niet wanneer je het gevoel hebt dat deze onterecht is gegeven. Vaak denken we dat de politie of een flitspaal het wel goed heeft gezien. Echter kunnen ze het ook wel eens fout hebben, een fout is menselijk en een politieagent is ook nog steeds een mens. Betaal de boete dus niet direct wanneer je denkt dat deze onterecht is. Je hebt namelijk het recht om een boete aan te vechten. Zo kun je misschien wel heel wat geld besparen.

De definitie van het begrip parkeerboete

Een parkeerboete is niet altijd een boete voor foutparkeren, een boete voor foutparkeren valt onder verkeersboetes vanwege een parkeerfeit. Je kunt ook een naheffingsaanslag parkeerbelasting krijgen, deze valt ook onder het begrip parkeerboete. Het is belangrijk om dit te onthouden. Een boete voor foutparkeren krijg je van het CJIB en een naheffingsaanslag krijg je van jouw gemeente.

Een naheffingsaanslag is eigenlijk geen boete, al lijkt dit wel zo. De extra kosten die je moet betalen zijn de kosten voor het opleggen van de naheffingsaanslag. De kosten van deze naheffingsaanslag verschillen per gemeente.

Belangrijke informatie over het aanvechten van jouw verkeersboete

Een boete voor foutparkeren, zoals het parkeren voor een uitrit of onterecht parkeren op een invalidenparkeerplaats, wordt een Mulderboete genoemd.

Andere voorbeelden van een Mulderboete zijn:

  • Zonder vergunning parkeren;
  • Parkeren in een groenstrook;
  • Parkeren zonder te betalen.

Je kunt een parkeerboete zelf aanvechten, al is het verstandiger om dit te laten doen door iemand die het wetboek kent. Een jurist kan vaak gratis bezwaar voor jou maken en weet precies hoe hij een zaak moet aanpakken, zo snijd jij jezelf niet in de vingers.

Neem uiteraard alleen contact op met een jurist wanneer je sterk jouw twijfels hebt bij de gegeven parkeerboete. Het is niet de bedoeling om iets goed te praten wat met zekerheid fout blijkt te zijn.

Maak bijvoorbeeld bezwaar wanneer:

  • Je een boete hebt gekregen voor niet betalen, terwijl er op een bord stond dat je gratis kon parkeren.
  • Je door autopech op een verkeerde plaats stond geparkeerd en de auto echt niet meer kon verplaatsen.
  • Er door verkeersborden een zeer onduidelijke situatie is gecreëerd.

Naast boetes voor foutparkeren kunnen juristen ook gratis bezwaar maken tegen een andere soort verkeersboete. Denk aan het rijden door rood licht, te hard rijden of het negeren van een geslotenverklaring.

Maak bijvoorbeeld bezwaar tegen een verkeersboete wanneer:

  • Je een boete voor te hard rijden hebt gekregen, terwijl een bord aangaf dat je na de desbetreffende tijd gewoon die snelheid mocht aanhouden.
  • Het kenteken op de boete niet klopt.
  • Je door hulpdiensten het rijden door rood licht niet kon vermijden.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting aanvechten

Niet alleen het bezwaar maken tegen verkeersboetes is gratis, juristen kunnen ook gratis jouw naheffingsaanslag parkeerbelasting aanvechten. Twijfel dus niet wanneer je denkt dat jouw aanslag onterecht is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een administratieve fout, of onduidelijkheid over de situatie.

Geen verborgen kosten

Juristen accepteren vaak het risico van het aanvechten, wanneer ze niet gelijk krijgen moeten ze de kosten van het proces zelf betalen. Deze kosten verhalen ze niet op jou. Wanneer ze de zaak wel winnen, moet de overheid het gehele proces betalen.