👉 Waarom lid worden?
Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!
Auto’s zijn complexe machines, en vroeg of laat kunnen er problemen ontstaan die reparatie vereisen. Het is dan prettig om te weten wie de kosten voor die reparatie op zich neemt. Afhankelijk van de situatie, kan dit de fabrikant zijn, je autoverzekering of soms moet je zelf de kosten dragen. Hieronder lees je meer over wanneer andere partijen mogelijk de kosten voor een reparatie voldoen, en over wanneer je er zelf verantwoordelijk voor bent.
Bij de aanschaf van een nieuwe auto krijg je doorgaans fabrieksgarantie, die een bepaalde periode of aantal kilometers geldig is. Deze garantie dekt reparaties die het gevolg zijn van productiefouten of defecten in de auto. Afhankelijk van het merk en model kan de garantie variëren, maar vaak ligt deze tussen de twee en zeven jaar of een bepaald aantal kilometers.
Als je auto nog onder de fabrieksgarantie valt en een onderdeel kapot gaat dat binnen de garantiebepalingen valt, worden de reparatiekosten volledig door de fabrikant of dealer vergoed. Het is belangrijk om de garantiebepalingen goed door te lezen, aangezien sommige zaken, zoals normale slijtage (bijvoorbeeld banden en remmen), meestal niet onder de garantie vallen.
Wanneer de fabrieksgarantie niet meer van toepassing is of de schade buiten de garantie valt, kan je autoverzekering een belangrijke rol spelen. Welke reparaties door je autoverzekering worden gedekt, hangt af van het type verzekering dat je hebt en de bijbehorende dekking en voorwaarden.
Bij een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) worden alleen de kosten vergoed van schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is in dit geval niet gedekt. Met een Beperkt Casco-verzekering (WA + Beperkt Casco) worden naast de schade aan derden ook bepaalde schadeposten aan je eigen auto gedekt, zoals schade door diefstal, brand, ruitschade of stormschade. Een Volledig Casco-verzekering (ook wel allrisk genoemd) biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van Beperkt Casco, ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen voertuig, zelfs als het je eigen schuld is, bijvoorbeeld bij een eenzijdig ongeval. Houd wel rekening met een mogelijk eigen risico overigens.
Hoewel de fabrieksgarantie en autoverzekering veel situaties kunnen dekken, zijn er ook momenten waarop je zelf voor de reparatiekosten moet opdraaien. Dit is bijvoorbeeld het geval als je auto niet meer onder de fabrieksgarantie valt en de schade niet wordt gedekt door je verzekering. Denk hierbij aan slijtageonderdelen zoals banden, remmen en accu’s, die na verloop van tijd vervangen moeten worden.
Wanneer je auto gerepareerd moet worden, is het belangrijk te weten wie de kosten draagt: de fabrikant via de fabrieksgarantie, je autoverzekering, of jijzelf. Lees altijd de voorwaarden van zowel de fabrieksgarantie als je verzekering goed door, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo weet je bij schade of defecten precies waar je aan toe bent.