Column: Schade claimen op je autoverzekering?

6 maanden geleden gepubliceerd

Je hebt schade gereden met je auto. Wat gebeurt er nu met de premie van je autoverzekering? Dit is een van de meest gestelde vragen van automobilisten bij schade. Echter heeft niet iedere schade heeft direct gevolgen voor jouw premie.

Heb je zelf schade gereden, is de dader onbekend of heb je te maken met externe factoren (zoals bijvoorbeeld het weer), dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. Soms is de tegenpartij aansprakelijk? Dan zal jouw premie meestal niet omhoog gaan. In dit artikel delen we de belangrijkste verzekering weetjes over schade en verzekering.

Allrisk verzekering (volledig casco)

Ben je allrisk verzekerd? Dan is schade ontstaan aan je eigen auto gedekt. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en blijft jouw premie gelijk. Maar is het je eigen schuld (bijvoorbeeld als je tegen een paaltje bent gereden), dan stijgt je premie.

Kijk met het vergelijken van je autoverzekering altijd goed naar de voorwaarden. Welke dekkingen zijn inclusief en welke dekkingen zijn uitgesloten? Ook als je schade kunt claimen, lees dan altijd goed door wat de gevolgen zijn voor de hoogte van je premie. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de schade op eigen rekening te herstellen, dan aanspraak te maken op je verzekering.

Tip: Sommige verzekeraars bieden een no-claim bescherming. Dit is een aanvullende clausule bovenop de autoverzekering, waarbij je (meestal) een keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je bonus-malustrede. Zo verandert er niks aan je verzekeringspremie. Belangrijk: controleer bij het afsluiten van een no-claim beschermer altijd wat er gebeurt met je schadevrije jaren wanneer je tussentijds overstapt.

WA+ verzekering (beperkt casco)

Heb je een WA+ verzekering dan ben je naast schade aan anderen, ook verzekerd tegen sommige schade aan je eigen auto. Denk hierbij aan ruitschade en diefstal. Maar ook schade door storm of hagel valt bij sommige verzekeraars onder de beperkt casco dekking.

Het claimen van deze schade heeft meestal geen gevolgen voor je premie. Een uitzondering is bijvoorbeeld, vandalisme -dader onbekend- is dekking vrijwel altijd uitgesloten binnen jouw WA+ verzekering. Maak je toch aanspraak op de verzekering? Dan stijgt je premie meestal.

Schade met een WA-verzekering

WA-verzekerd? Dan ben je eigenlijk alleen verzekerd tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. Jouw verzekeraar zal in dit geval de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je schadevrije jaren. Afhankelijk van de verzekeraar, zakt het aantal schadevrije jaren, waardoor je terugvalt op de bonus-malusladder. Zo krijg je minder (of zelfs geen) korting meer op de verzekeringspremie, en zal je maandelijks of jaarlijks dus meer gaan betalen voor je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken - Independer