Column: Tips bij het kopen van een dashcam

4 weken geleden gepubliceerd

dashcam

Ben jij van plan om een dashcam aan te gaan schaffen om wat voor reden dan ook? Wellicht vind je het een veilig idee dat je beelden terug kunt kijken na een ongeluk of incident rondom je auto en deze aan je verzekering kunt overhandigen of vind je het gewoon leuk om een dashcam in je auto te hangen. Er zijn enkele zaken van groot belang bij het aanschaffen van een goede dashcam. Hieronder tips bij het kopen van een dashcam.

Tip: Wil je weten wat de beste dashcam voor jou is? Check dan eenvoudig de reviews van andere consumenten online voordat je een dashcam aan gaat schaffen.

Waarvoor gebruiken?

Wil je de dashcam alleen kopen om te gebruiken tijdens het rijden of ook tijdens het parkeren of voor een speciaal doeleinde, zoals voor een vrachtwagen of taxi. De standaard dashcam die je alleen gebruikt voor tijdens het rijden heeft een camera die vooruit of achteruit filmt, dat ligt aan de hoeveelheid camera’s die erop zitten. De dashcam die ook het automatisch tijdens het parkeren filmt, zorgt ervoor dat de camera wordt ingeschakeld als er beweging of trilling rondom je auto wordt waargenomen zoals iemand die tegen je auto aan rijdt of vandalisme. Ook voor grote voertuigen zoals vrachtwagens of landbouwvoertuigen zijn dus dashcams verkrijgbaar met speciale opties en technieken.

1 of 2CH?

Kies je voor 1 of 2CH dashcams? Een 1CH dashcam filmt met een camera vooruit en een 2CH dashcam filmt met twee camera’s; eentje vooruit en eentje achteruit. Zo kun je dus alles waarnemen en filmen wat er rondom jouw auto gebeurt tijdens het rijden. Kies je voor een 1CH dashcam? Dan is er bijna altijd de mogelijkheid om er een extra camera op aan te sluiten. Bij de 2CH camera is het echter niet altijd mogelijk om er van twee camera’s, één camera te maken. Denk hier dus goed over na voor het aanschaffen van een dashcam.

Functies van de dashcam

Welke functies wil je sowieso op de dashcam hebben? Wil je dat de dashcam GPS bevat zodat de snelheid van je voertuig weergegeven kan worden of wil je een wifi functie hebben, zodat je beelden kunt streamen naar je telefoon of tablet? Ook zijn er diverse dashcams beschikbaar met touchscreen zodat bediening zeer eenvoudig wordt.

Bevestiging van de dashcam

Wil je de dashcam bevestigen met een zuignap of via een sticker? Met een zuignap heb je meer rotatiemogelijkheden, maar na verloop van tijd wordt een zuignap broos en kan deze van je ruit af vallen. Je kunt een zuignapbevestiging ook niet gebruiken op het dashboard. Bij een stickerbevestiging kan dit wel, maar is het nadeel dat je bij een stickerbevestiging geen rotatiemogelijkheden hebt. Ook is het bevestigen in een andere auto met een stickerbevestiging lastig. Je hebt dan dus meerdere stickerbevestigingen nodig of je moet altijd zorgen voor een reservebevestiging.