Column: Tips voor een camperreis door Nieuw-Zeeland

1 jaar geleden gepubliceerd

Nieuw-Zeeland is de ideale bestemming voor een camperreis, zeker als je daar wat meer tijd en geld voor kunt uittrekken. Maar hoe begin je nu precies met plannen voor zo’n reis, en waar moet je allemaal rekening mee houden. Lees in dit artikel meer over wat er allemaal bij komt kijken bij het plannen van een camperreis en het aanvragen van een visum Nieuw-Zeeland.

De juiste camper boeken

Bij het plannen van je rondreis door Nieuw-Zeeland is het belangrijk om te weten bij welk bedrijf je een camper gaat huren. Er zijn verschillende camperverhuurbedrijven in Nieuw-Zeeland die allemaal verschillende prijzen en campers aanbieden. De beste manier om tot de juiste beslissing te komen, is om rond te vragen hoe anderen het in het verleden hebben aangepakt. Het valt aan te raden om eerst enkele reviews te bekijken van de bedrijven waar je overweegt een camper te huren. Zodra je een definitieve beslissing maakt, moet je rekening houden met het aanbod van voertuigen, de verhuurlocaties, de openingstijden van de depots, eventuele extra korting-, garantie- of aansprakelijkheidsmogelijkheden en als laatste de leeftijdsgrens. De meeste Nieuw-Zeelandse verhuurbedrijven verhuren namelijk alleen aan reizigers die ouder zijn dan 21.

Rijbewijs en verzekeringen

Iedereen die een camper wil huren in Nieuw-Zeeland moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Huurders die een rijbewijs hebben in een andere taal dan het Engels moeten eventueel ook een International Driving Permit kunnen overleggen dat als vertaling dient van je eigen rijbewijs. Alleen het officiële document wordt aanvaard, kopieën niet.

De meeste camperverhuurbedrijven hebben enkele opties voor de verzekering die zijn inbegrepen in het bedrag van het eigen risico dat je moet betalen en waarvoor je dus ook aansprakelijk bent. Je kunt meestal gewoon kiezen voor de basisverzekering die standaard in de dagelijkse huurprijs zit. Houd er wel rekening mee dat dit een behoorlijk eigen risico met zich meebrengt, mocht je betrokken raken bij een ongeluk. In dit geval ben je mogelijk aansprakelijk voor een bedrag tot $ 5000 Nieuw-Zeelandse dollars. Daarnaast is het handig om te weten dat een verzekering niet verplicht is in Nieuw-Zeeland, waardoor het kan voorkomen dat een onverzekerde bestuurder het ongeval kan veroorzaken, maar dat jij alsnog moet opdraaien voor de schade.


Wegenwacht en pechhulp

Over het algemeen krijg je een vorm van pechhulp aangeboden bij het huren van een camper. Daar kan echter per verhuurbedrijf verschil in zitten en het is voor vertrek verstandig om bij het verhuurbedrijf na te gaan welke pechhulp wel of niet is gedekt. Slepen zit bijvoorbeeld vaak niet inbegrepen in de prijs en dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Mechanische mankementen zijn meestal wel gedekt bij bedrijven met een goede reputatie, maar bijna alle andere vormen van pechhulp zijn meestal niet inbegrepen. Dat gaat bijvoorbeeld om zaken zoals je sleutels in de camper laten zitten of het verliezen ervan. Met betrekking tot banden, de vooruit en de ramen kan de dekking van pechhulp enorm variëren, maar als je bij de meeste verhuurbedrijven kiest voor een goede dekking, dan is dit meestal wel inbegrepen.

Verkeersregels in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland moet je je houden aan de verkeersregels die er gelden. Deze kunnen namelijk verschillen met de in Nederland geldende verkeersregels.

● In Nieuw-Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg en zit het stuur aan de rechterkant van het voertuig. Als je hier niet aan gewend bent, kan dit in het begin nog best lastig zijn. Probeer ook voordat je daadwerkelijk de weg opgaat even een testrondje te maken zodat je vertrouwd raakt met de manier van rijden.

● De maximumsnelheid in Nieuw-Zeeland is 100 km/u (ongeveer 60mph) op de openbare weg en kan daar in stedelijke gebieden van afwijken. Borden met een snelheidslimiet hebben net zoals in Nederland een rode ring rond het nummer. Probeer je snelheid ook aan te passen op de weersomstandigheden.

● Het is in Nieuw-Zeeland verboden om te bellen tijdens het rijden.

● Het is in Nieuw-Zeeland verboden om onder invloed de weg op te gaan. Onder de 20 mag je helemaal geen alcohol in je systeem hebben, boven de 20 mag je een promillage hebben van maximaal 250 mg. Deze grenswaarde kan echter per persoon verschillen.

● Leer rotondes rijden in Nieuw-Zeeland, want die ga je precies andersom op dan in Nederland. Als je een afslag mist, moet je de rotonde namelijk nog een keer rond.

● Let op voor overstekend vee zoals schapen, springbokken en andere kuddes in landelijke gebieden.

● Probeer vooral niet te haasten als je aan het rijden bent, omdat de Nieuw-Zeelandse wegen nogal stijl kunnen zijn en kunnen slingeren.

● Houd er rekening mee dat de meeste bruggen in Nieuw-Zeeland maar een eenrichtingsweg zijn. Als je de brug nadert, krijg je een geel bord te zien dat de brug voorstelt. Onder deze afbeelding staat een blauw bord met twee pijlen. De grootste pijl krijgt in dit geval voorrang.

Een visum Nieuw-Zeeland aanvragen

Voordat je besluit om een rondreis te maken door Nieuw-Zeeland, zul je wel eerst een visum Nieuw-Zeeland moeten aanvragen. Dit visum is eenvoudig online aan te vragen en is bij toekenning twee jaar geldig. Met dit visum kun je tot 3 maanden aaneengesloten in Nieuw-Zeeland verblijven, waarmee je voldoende tijd hebt om een onvergetelijke camperreis te plannen en het beste uit je tijd in Nieuw-Zeeland te halen.