Column: Turbo-onderdelen kopen? Wij helpen je.

2 maanden geleden gepubliceerd

De werking van een turbo uitgelegd

Voor we dieper ingaan op het aankoopproces van turbo-onderdelen, is het nuttig om te begrijpen hoe een turbo functioneert. Een turbo, kort voor turbocharger, is een mechanisme in je auto dat de motorprestaties verhoogt door extra lucht onder druk de motor in te sturen. Dit proces, bekend als geforceerde inductie, verhoogt het motorvermogen en verbetert de brandstofefficiëntie. Hierdoor kan de motor efficiënter brandstof verbranden, wat resulteert in betere prestaties zonder dat de cilinderinhoud aangepast hoeft te worden.

Kortom, een turbo maakt dat een kleinere motor net zo goed presteert als een grotere motor zonder turbo. In een motor zijn twee turbines aanwezig: een aan de uitlaatkant en een aan de inlaatkant. De uitlaatgassen van de motor drijven een turbinewiel aan, dat via een as verbonden is met een compressorwiel. Dit wiel introduceert verse lucht in het systeem. Zowel het turbinewiel, het compressorwiel als de as maken deel uit van het motorblok. Net als de motor zelf moet een turbo enige tijd draaien om goed op te warmen en optimaal te kunnen functioneren.

Zoeken je turbo-onderdeel via een turbo-nummer

Een turbo bestaat uit meerdere onderdelen, en het is vaak cruciaal om het specifieke turbo-nummer te kennen. Dit nummer vind je meestal op de turbo-behuizing zelf. Open de motorkap en zoek de turbo, die vaak aan de boven- of zijkant van de motor is geplaatst. Het nummer kan ingegraveerd zijn op een metalen plaatje of direct op de behuizing.

Begin met het inspecteren van de naamplaatjes op de turbo, waar fabrikanten vaak het turbo-nummer vermelden. Mocht je het nummer daar niet vinden, controleer dan het compressorhuis, waar sommige fabrikanten ook hun nummers kunnen plaatsen.

Zodra je het turbo-nummer hebt gevonden, wordt het proces van turbo-onderdelen kopen aanzienlijk vereenvoudigd. Voer simpelweg je turbo-nummer in op onze website en je krijgt alle relevante producten te zien.