Column: TV kijken in je auto: zo kun je het voor elkaar krijgen

2 maanden geleden gepubliceerd

Als je achter het stuur zit, dient je aandacht natuurlijk op het verkeer gericht te zijn. Maar als je gereden wordt of je hebt passagiers die zich vervelen tijdens een lange rit, dan kan het heel fijn zijn als het wél mogelijk was om in de auto televisie te kunnen kijken. Maar je hebt uiteraard geen televisieaansluiting in je auto, dus zo eenvoudig is het nog niet. Hoe kun je ervoor zorgen dat er wél televisie gekeken kan worden in je auto? We bespreken wat je ervoor nodig hebt om dat te bewerkstelligen.

Apparaat

Uiteraard moet je wel een apparaat hebben om televisie op te kijken, anders wordt het immers lastig. Met een smartphone of tablet ben je daarvan voorzien. Houd er wel rekening mee dat de batterij behoorlijk snel leegloopt als het scherm lang aan staat. Voor passagiers op de achterbank is het handig om daarom een opgeladen powerbank met natuurlijk een kabel om deze met het apparaat te verbinden mee te nemen. Op de passagiers stoel kan het apparaat opgeladen worden aan een USB-ingang in het dashboard of een USB-lader die je in de sigarettenaansteker inplugt. Je kunt natuurlijk ook je laptop gebruiken, maar die kun je niet in de auto opladen.

Abonnement

Het apparaat is de eerste voorwaarde, maar de content zelf is natuurlijk ook onmisbaar. Om televisie te kunnen kijken in de auto, is toegang tot online tv nodig. Veel tv aanbieders hebben een app waarmee je als klant ook naar live televisie kunt kijken door met je accountgegevens in te loggen. Een alternatief voor een televisieabonnement is een abonnement op NLZIET. Dit is een dienst waarmee je zonder televisieabonnement live naar Nederlandse zenders kunt kijken én het recente aanbod kunt terugkijken. Daarnaast zijn er natuurlijk andere streamingsdiensten die voor vermaak kunnen zorgen, maar het ligt natuurlijk maar waar je graag naar wilt kunnen kijken. Voor programma’s van de NPO kun je gratis gebruikmaken van de app NPO Start.

Internet

Nu komt echter de crux. Om je auto geen televisieaansluiting heeft, ben je aangewezen op een draadloze internetverbinding om in je auto televisie te kunnen kijken. Optie 1 is om gebruik te maken van het mobiel internet van een smartphone. Om die op andere apparaten te gebruiken moet tethering aangezet worden en op het andere apparaat op die mobiele hotspot ingelogd worden. Wees je ervan bewust dat online televisie kijken zeer veel data in korte tijd verbruikt. Je kunt daarom beter een telefoonabonnement nemen met onbeperkte data. Dat kan ook voor een losse simkaart zijn, dus een apart abonnement voor onbeperkt mobiele data naast je eigen telefoonabonnement. In dat geval kun je deze in een zogenaamde MiFi-router voor in de auto plaatsen. Zo heb je daadwerkelijk een router in de auto. Een kleiner alternatief is een USB-dongel waar je een simkaart in kunt plaatsen. Deze kan dan in een USB poort in het dashboard op in de sigarettenaansteker in je auto.

Ingewikkeld is het dus niet per se om televisie te kijken in je auto. De meesten van ons hebben wel een smartphone of zelfs een tablet, en toegang tot online tv of streamingsdiensten. Het internetverbruik is echter het belangrijkste punt van aandacht, zeker bij een lange rit. Data verbruiken buiten je bundel kan immers aardig duur uitvallen, en het kan snel gaan wanneer je online naar tv kijkt.