Column: Veilig op reis met de camper

1 maand geleden gepubliceerd

Een camper is een ideaal vervoermiddel om op vakantie te gaan. Je behoudt de mogelijkheid om enorm flexibel van plek te wisselen en daarbij al je eigen spullen, zoals een bed en keuken, mee te nemen. Een camper wordt daarom vaak gezien als een huisje op wielen. Omdat er enorm veel verschillende spullen in de camper aanwezig zijn, waaronder ook enkele gevaarlijke spullen, is het belangrijk om de veiligheid van de camper in de gaten te houden. Zo kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan in de elektrische installaties van de camper. Het is om deze reden erg belangrijk om je goed voor te bereiden en een camperverzekering af te sluiten. Om je op weg te helpen, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet. Op deze manier kun je veilig op reis met de camper!

De camper verzekeren tegen schade

Een van de eerste dingen die je gaat regelen als je een camper koopt, is de camperverzekering. Een camper verzekeren zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken als je op reis bent. Je hebt de keuze voor een WA-, beperkt Casco en Casco camperverzekering. Het is afhankelijk van je eigen wensen en behoeften welke verzekering je precies nodig hebt. Ook kun je aanvullende verzekeringen nemen om je verzekering af te sluiten op je persoonlijke situatie. Gelukkig hoef je dit niet zelf te verzinnen. Je schakelt hiervoor eenvoudig een lokale adviseur in die je helpt bij het opstellen van de perfecte verzekering.

Een veilige reis maken

Een camper is een heel ander voertuig dan een normale auto. De meeste campers mag je echter met een normaal rijbewijs besturen. Maar dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Om deze zo klein mogelijk te maken, is het van belang dat je went aan het rijden in een camper. Stel de spiegels goed af, oefen met belangrijke vaardigheden en volg waar nodig een speciale training. Door jezelf goed voor te bereiden in het rijden van de camper, kun je ongelukken voorkomen. Daarnaast is het ook van belang dat je de camper niet te vol doet met spullen en je het maximale gewicht van de camper in acht neemt.

Veilig omgaan met gasinstallaties

Een camper is niet alleen een voertuig, maar werkt ook als woonomgeving. Hierdoor is het vaak aangesloten op gas en/of elektra. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat gasflessen altijd rechtop staan en ze vastgebonden zijn in een speciaal daarvoor ingerichte kast. Zorg er tevens voor dat deze ruimte een goede ventilatie heeft. Ga je een of meer gasflessen gebruiken? Zorg er altijd voor dat de gasinstallatie minimaal iedere 2 jaar gekeurd wordt en check of je ze mag gebruiken tijdens het rijden. Sta je eenmaal op de camping? Zorg er dan voor dat je alle kabels die je aansluit op een goede manier bevestigd zitten. Gaat het onweren? Berg dan alle elektriciteitskabels veilig op in de camper. Ook haal je de antennekabel weg, zodat de bliksem niet op de camper inslaat!