Column: Velgen schoonmaken

1 jaar geleden gepubliceerd
velgen schoonmaken
Het schoonmaken van de autovelgen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto. Je kunt dit door een specialist laten doen, maar dit kost vaak veel geld. Ook kun je er daarom voor kiezen het zelf te doen. Het is dan wel belangrijk dat je dit op een effectieve manier doet en de juiste producten aanschaft.
 
In dit artikel bespreken we waarom het zo belangrijk is om de autovelgen te reinigen, hoe je dit het beste doet en welke producten hierbij kunnen helpen.

Waarom velgen reinigen

Schone, glimmende velgen zorgen voor een nieuwe uitstraling. En vieze of verweerde velgen kunnen er juist voor zorgen dat de auto een smoezelige indruk maakt. Hoewel je de velgen natuurlijk niet iedere dag hoeft te reinigen, is het belangrijk om dit wél regelmatig te doen.

Vieze velgen herken je vaak aan kleine zwarte puntjes of grauwe vlekken op het aluminium. Deze problemen zijn gelukkig op te lossen met een goede velgen reiniger. Ook kunnen de wieldoppen vies worden, vergeet deze dus niet tijdens het schoonmaken!

Hoe reinig je de velgen effectief

Het beste kun je de velgen volgens een vast stappenplan reinigen. Zorg ervoor dat je dit regelmatig doet. Hoe langer je ermee wacht hoe viezer de velgen worden en hoe lastiger de vlekken vaak te verwijderen zijn. Controleer dus regelmatig in wat voor staat je velgen zijn, zeker na lange ritten. Ook als je over modderige wegen hebt gereden, of te maken hebt gehad met opspattend wegdek, kun je ervan uit gaan dat het tijd wordt voor reiniging. Hoe ga je vervolgens de velgen schoonmaken?

  • Spoel altijd eerst het grootste vuil van de velgen af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan modder en zand. Dit kun je met een tuinslang of simpelweg met een emmer water doen. De hardnekkige vlekken en spikkels verwijder je hier niet mee, dus na het afspoelen wordt het tijd voor de volgende stap:

  • Meng wat schoonmaakmiddel in een emmer water. Het beste kun je voor schoonmaakmiddel kiezen dat speciaal gericht is op auto velgen schoonmaken. Zorg ervoor dat je warm water gebruikt, maar het hoeft niet heet te zijn (de temperatuur mag comfortabel zijn voor je handen).

  • Nu kun je de velgen schoon gaan schrobben met een zachte borstel. Zorg ervoor dat je hierbij geen plekjes overslaat, zodat alle grauwigheid verdwijnt. Ook kun je de wieldoppen met de borstel schoonmaken.

  • Als het goed is, zien de velgen er nu al een stuk beter uit, maar mogelijk zijn er nog wat hardnekkige vlekken en spikkels te zien. Gebruik hiervoor een harde borstel, met wat stevigere haren. Je kunt ook gerust wat kracht zetten, blijf borstelen totdat de vlekken helemaal verdwenen zijn. Nu kun je de velgen schoonmaken door er nog eens met helder water over heen te spoelen.

Wat heb je nodig

Je hebt natuurlijk in ieder geval een emmer en enkele borstels nodig. Ook heb je de juiste velgen reiniger nodig. Het beste kun je de auto velgen schoonmaken met producten die hier speciaal voor ontwikkeld zijn. 

Door een goede velgenreiniger te combineren met een uitstekende velgenborstel boek je al snel een goed resultaat! Deze producten zijn geschikt voor veel verschillende soorten buiten oppervlaktes, zoals chroom, aluminium, roestvrijstaal, glas en lakwerk. Ook is hij geschikt voor velgen die last hebben van vliegroest. Ook de borstel is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van velgen: de haren laten geen krassen na op het aluminium en je kunt met deze borstel diep in de voegen van de velgen komen.