Column: Vervang je accu tijdig, zodat je nooit stil komt te staan

1 dag geleden gepubliceerd

Van accu’s weet je één ding zeker: vroeg of laat begeven ze het. En over het algemeen gebeurt dat op een erg ongemakkelijk moment. Zoiets kun je voorkomen door de prestaties van je accu regelmatig te (laten) meten en de accu te vervangen voordat het te laat is. Bij het garagebedrijf waar je de auto naartoe brengt voor het reguliere onderhoud, kunnen ze relatief simpel de capaciteit van de accu meten.

Hoe lang gaat een accu mee?

Gemiddeld kun je voor een accu een gebruiksduur van drie tot zes jaar aanhouden. De daadwerkelijke gebruiksduur hangt sterk af van de manier waarop je een accu gebruikt. Tegenwoordig bevatten auto’s veel meer systemen die van de accu afhankelijk zijn dan voorheen. Denk maar eens aan het aircosysteem, je navigatiesysteem, de radio en natuurlijk de boardcomputer die allerlei zaken regelt. Ook de verlichting maakt gebruik van de accuspanning. Hoe meer je dergelijke systemen gebruikt, hoe sneller de accu leeg raakt. Tijdig een autoaccu bestellen voorkomt veel gedoe. Je zit er immers niet op te wachten om ergens op een afgelegen plek langs de kant van de weg te moeten wachten op de komst van een monteur omdat de accu het opeens heeft begeven.

Welk type accu heb je nodig?

Er bestaan veel verschillende soorten accu’s. Het is daarom belangrijk om te weten welke accu voor jouw auto geschikt is. Wanneer je een accu aansluit met een te hoge of juist te lage spanning, kunnen er vrij snel problemen ontstaan. Dit kan schade aan het voertuig en aan de systemen veroorzaken. Over het algemeen kun je in de handleiding van het voertuig terugvinden wel type accu je dient aan te sluiten. Beschik je hier niet over, dan heb je eigenlijk alleen het kenteken nodig om die informatie te achterhalen. Door online de juiste accu op kenteken voor je auto te zoeken, vind je eenvoudig en snel het juiste type. Dat scheelt een hoop gedoe en je kunt de betreffende accu dan ook direct bestellen en bij je thuis laten afleveren.

Een accu onderhouden

De gebruiksduur van een accu is onder meer afhankelijk van de wijze waarop je het voertuig gebruikt. Maak je alleen korte ritjes? Dan krijgt de accu niet voldoende de tijd om zich op te laden tijdens de rit. De accu zal in dat geval eerder slijten. Hetzelfde geldt voor accu’s van auto’s die niet zo vaak van hun plek komen. Juist wanneer de accu regelmatig gebruikt, blijft het systeem langer functioneren. Het is zinvol om regelmatig de accupolen te controleren. Op die polen kan zich aanslag vormen, waardoor het contact kan worden onderbroken. Als dat gebeurt, kan de door de accu afgegeven elektrische lading niet meer stromen. Reinig in dat geval de polen met een oplossing van water en soda. Dit kun je met een borstel aanbrengen. Let op: als je de accuspanning tijdelijk loskoppelt, controleer dan altijd goed of de boardcomputer geen storingen vertoont en nog naar behoren functioneert.