auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Column: Vervangend vervoer verzekering

11 maanden geleden gepubliceerd

Ben je met een volgepakte auto op weg naar Frankrijk, maar heb je plotseling pech? Of sta je tijdens een tripje in Nederland met pech langs de weg? Dan biedt je verzekering in veel gevallen uitkomst. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij vervangend vervoer via je reis- en autoverzekering.

Vervangend vervoer bij reisverzekeringen

Bij pech op weg naar je vakantie denk je misschien als eerste aan je reisverzekering voor hulp. Echter biedt de standaard reisverzekering vaak geen dekking voor vervangend vervoer. Je kan je hier wel aanvullend voor verzekeren. De meeste verzekeraars bieden de volgende dekking als je zo’n aanvulling afsluit:

  • Pechhulp langs de weg: Directe assistentie bij pech is onmisbaar, zeker als je in een vreemd land of afgelegen gebied bent.
  • Transport naar een garage: Als je auto niet ter plekke gerepareerd kan worden, heb je transport naar een garage nodig.
  • Vernietiging van een onherstelbare auto: In extreme gevallen waarbij de auto total loss is, dekt dit de kosten voor het vernietigen van de auto.
  • Vervangend vervoer: Indien de auto niet binnen twee dagen gerepareerd kan worden, zorgt deze dekking ervoor dat je een vervangend vervoer krijgt.  Het vervangend vervoer moet wel vergelijkbaar zijn met je eigen auto.
  • Overnachtingskosten: Als de reparatie tijd kost, biedt deze dekking een vergoeding voor overnachtingskosten. Deze varieert van 50 tot 100 euro per persoon per nacht.
  • Vervangende tent of caravan: Bij schade of diefstal van je kampeermiddel, biedt deze dekking een tijdelijk alternatief. Ook hiervoor geldt dat de vervangende tent of caravan vergelijkbaar is met je eigen tent of caravan.

Vervangend vervoer bij autoverzekeringen

In sommige gevallen kun je een vergoeding voor vervangend vervoer krijgen via je autoverzekering. Bij autoverzekeringen zijn de regels voor een vervangende auto verschillend. Het hangt af van hoe de schade is ontstaan en wat voor verzekering je hebt.

  • Schade door een tegenpartij: Als een andere bestuurder verantwoordelijk is voor de schade, kun je meestal de kosten voor vervangend vervoer deels verhalen op zijn of haar verzekering. De overige kosten van de schade betaal je nog wel zelf.
  • Schade door eigen schuld: Bij een WA beperkt casco of een allrisk verzekering is het in veel gevallen mogelijk om een deel van de kosten voor vervangend vervoer terug te vorderen.

Dit geldt alleen als de schade onder de dekking van de verzekering valt.

  • Reparatie van schade: Als je naar een aangesloten herstelbedrijf gaat, worden de kosten voor een leenauto vaak vergoed door je verzekering.
  • Total loss: Bij total loss rijd je schade waarbij je auto niet meer te repareren is of wanneer de reparatie meer kost dan de waarde van de auto. Hierbij bieden sommige verzekeraars recht op vervangend vervoer.
  • Diefstal: Verzekeraars vergoeden vaak een maximaal bedrag per dag voor vervangend vervoer, meestal voor een periode van 30 dagen na diefstal. Autoverzekeraars hanteren die wachttijd, omdat de auto misschien nog teruggevonden kan worden. Na de 30 dagen krijg je vergoeding om een nieuwe auto te kopen.

Vervangend vervoer in het buitenland

“Je autoverzekering is meestal ook gewoon geldig in het buitenland. Kijk voordat je op reis gaat met je auto in welke landen je Nederlandse autoverzekering geldig is op je groene kaart”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Wil je een vervangende auto krijgen bij schade of pech? Dan verschilt het per verzekeraar of dit vergoed wordt. Vaak heb je hiervoor een aanvullende autoverzekering voor pechhulp nodig. Controleer de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering goed, zodat je weet waar je recht op hebt.

Tip! Wist je dat de meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering? Ga daarom je autoverzekering vergelijken op Geld.nl. Zo vind je in één oogopslag de voordeligste autoverzekering die het beste past bij jouw auto en bespaar je gemiddeld 237 euro per jaar!