auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Column: Vraag je je af hoe elektrische laadpassen werken?

1 jaar geleden gepubliceerd

Steeds meer mensen kopen een elektrische auto. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt je ook een hoop benzinekosten. Daarnaast zijn elektrische auto’s ook nog eens muisstil én hebben ze een stuk minder onderhoud nodig. Genoeg redenen voor een elektrische auto dus.

Maar als je een elektrische auto koopt, zul je ook een laadpas nodig hebben. Een laadpas gebruik je wanneer je je elektrische auto wil opladen bij een publieke laadpaal. Maar vraag je je af hoe elektrische laadpassen precies werken? In dit artikel leggen we je dit uit.

Hoe kies je een laadpas die bij jou past? 

Er zijn verschillende aanbieders voor laadpassen, maar er is er niet één per se het beste. Dus hoe kies je welke laadpas bij jou past? Als eerste is het belangrijk om te kiezen of je een laadpas mét of zonder abonnement wilt. Wanneer je een laadpas zonder abonnement hebt, betaal je een bepaald starttarief per oplaadsessie.

Wanneer je een laadpas met abonnement hebt, betaal je een vast tarief per maand. Ook is de prijs van een laadpas belangrijk, want je wilt natuurlijk de goedkoopste tankpas ZZP. Dit verschilt ook weer per aanbieder van de laadpas. De ene aanbieder biedt gratis laadpassen aan, en de andere kosten wel weer wat geld. Of je betaalt bijvoorbeeld alleen de verzendkosten. 

Hoe vaak ga je een laadpas gebruiken? 

Het is ook belangrijk om na te gaan hoe vaak je een laadpas gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een laadpaal thuis staan? Dan heb je misschien minder vaak een laadpas nodig. Het bemachtigen van laadpas zonder abonnement kan dan wellicht bij jou passen. Dit is voor gebruikers die maar af en toe gebruik maken van een laadpaal op openbare plekken.

Met deze laadpas betaal je per sessie, wat voordeliger kan zijn dan een abonnement. Het is dus belangrijk om in je eigen situatie na te gaan wat voor jou het beste is. Werk je bijvoorbeeld veel thuis? Dan is een laadpas zonder abonnement waarschijnlijk voordeliger. Maar ben je veel onderweg en moet je bijvoorbeeld bij klanten langs, kun je kiezen voor een laadpas met abonnement. 

Bijkomende kosten bij een laadpas 

Wanneer je een laadpas kiest zonder abonnement, betaal je alleen een starttarief als je hem op een openbare plek gaat opladen. Wanneer je een laadpas hebt met abonnement betaal je een vast tarief per maand. Maar er zijn ook andere bijkomende kosten wanneer je een laadpas aanschaft. Wanneer je je auto op een openbare plek gaat opladen, betaal je een bepaalde prijs per kWh (kilowattuur). Deze tarieven verschillen per oplaadpunt, en zijn grotendeels afhankelijk van de aanbieder.

De prijs is opgebouwd uit abonnementskosten, starttarief, het tarief per kWh, het tarief per tijdsbestek. Dit tarief per tijdsbestek is bedacht om ervoor te zorgen dat de laadpalen niet te lang door één persoon gebruikt worden. Er zijn dus verschillende soorten laadpassen die je kunt kiezen. Laadpassen worden ook door veel verschillende aanbieders aangeboden en er zijn verschillende abonnementen die je kunt kiezen. Het is belangrijk om in je eigen situatie te kijken wat voor jou het beste uitkomt, en op basis daarvan een laadpas te kiezen.