592 bezoekers online

Column: WA, WA Beperkt Casco of Allrisk verzekeren?

4 maanden geleden gepubliceerd

Als je een (tweedehands) auto hebt gekocht, ben je verplicht om een verzekering af te sluiten. Zonder verzekering mag je de openbare weg namelijk niet op! Zeker als je een oudere auto hebt gekocht, twijfel je misschien tussen een WA-verzekering, een WA Beperkt Casco of een All-risk verzekering. De kosten voor een all-risk verzekering zijn hoger, maar daar staat tegenover dat je bij een aanrijding door jouw toedoen  in sommige gevallen wel gewoon verzekerd bent. In dit artikel geven we meer informatie die je kan helpen bij het maken van je keuze.

 

Leeftijd van de auto

Over het algemeen wordt de leeftijd van een auto gebruikt om een keuze te maken tussen de verzekeringen. Heb je een nieuwe auto aangeschaft, dan wordt het sowieso aangeraden om te kiezen voor all risk verzekering. Voor auto’s die ongeveer 6 tot 10 jaar oud zijn wordt een WA Beperkt Casco verzekering aangeraden en voor auto’s ouder dan 10 jaar adviseert men normaliter een WA verzekering.

 

Leeftijd van uw auto Soort verzekering
0 - 6 jaar oud All-Risk
6 - 10 jaar oud WA Beperkt Casco
10 jaar en ouder WA

 

 

Waarom kies je voor een bepaalde verzekering?

Kies je voor een all risk verzekering, dan wordt in de meeste gevallen het eerste jaar de nieuwwaarde uitgekeerd. In de daarop volgende jaren ontvang je enkel de dagwaarde. In de eerste paar jaar is de dagwaarde relatief hoog, maar na ongeveer 6 jaar is het eigenlijk niet meer lonend om een dure all risk verzekering af te sluiten. Kijk altijd goed de voorwaarden na, voordat je een verzekering afsluit.

 

Financiële situatie

Toch zijn de cijfers in de tabel slechts een richtlijn. Het is belangrijk om naar je persoonlijke situatie te kijken. Heb je een auto met een dagwaarde van ongeveer 10.000 euro, maar is deze auto meer dan 6 jaar oud? Dan is het verstandig om na te gaan of je financiële tegenvallers van die omvang op kunt vangen. Kun je dat niet? Dan kun je in zo’n situatie, ondanks dat de tabel een WA Beperkt Casco verzekering aanraadt, ook kiezen voor een all risk verzekering. Je betaalt dan misschien wat meer per maand, maar bent wel beter verzekerd op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeval.

 

Wat gebeurt er met een auto die economisch total loss is?

Ben je all risk verzekerd en ben je betrokken geraakt bij een ongeval? Dan mag je in de meeste gevallen niet zelf bepalen wat er met je schadeauto gebeurd. De verzekeringsmaatschappij verkoopt de auto zelf aan contacten of per opbod. Ben je niet verzekerd en is je auto total loss? Dan kun je hem altijd nog aan de autosloperij verkopen. Een autosloperij koopt vooral kapotte auto’s en demonteert bruikbare onderdelen. Deze onderdelen worden eventueel gereviseerd en opnieuw te koop aangeboden.