Column: Waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering?

1 maand geleden gepubliceerd

Heb je een auto van de zaak of een bestelauto die je voornamelijk zakelijk gebruikt? Dan sluit je hier een zakelijke autoverzekering voor af. Een zakelijke autoverzekering is in de meeste gevallen duurder dan een particuliere autoverzekering. Daarnaast zijn er ook andere voorwaarden gesteld door de verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je met de bestelauto veel waardevolle spullen moet verplaatsen. Deze inboedel kan in sommige gevallen meeverzekerd worden. In dit blog bericht willen we je graag informeren over waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering.

Wat is een zakelijke autoverzekering precies?

Een zakelijke autoverzekering is een verzekering voor de auto die zakelijk gebruikt wordt. Als je bijvoorbeeld een bestelwagen hebt voor je bedrijf, heeft deze een zakelijke autoverzekering nodig. Een particuliere autoverzekering geeft namelijk niet altijd de dekking die je nodig hebt. Rijd je met de auto van en naar je werk? Dan is dit een auto voor privegebruik, en hoef je dus niet een zakelijke autoverzekering te nemen.

Het verschil tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering

Als je een autoverzekering neemt, heb je de keuze tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering. Gebruik je de auto enkel voor privédoeleinden? Dan sluit je altijd een particuliere autoverzekering af. Op het moment dat je de auto gebruikt voor het werk, kies je voor een zakelijke autoverzekering. Het verschil is dus of je hem zakelijk of prive gebruikt. De verzekeringen op zich zijn ook verschillend. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van het wisselen van bestuurders van de auto.

Kun je je auto zakelijk verzekeren als je een eenmanszaak hebt?

Als je een eenmanszaak hebt, is het mogelijk om je auto ook zakelijk te verzekeren. Dit hangt echter wel van een paar aspecten af. Allereerst is het belangrijk dat je de auto zakelijk gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het langsgaan bij klanten of het bezorgen van producten. Vervolgens is het ook belangrijk dat je de kilometervergoeding niet geeft vanuit je bedrijf. Als je dit wel doet, moet je de auto privé verzekeren.

Een zakelijke autoverzekering voor een personenauto

Als je een personenauto wilt verzekeren, is het anders dan een bestelwagen. Er zijn een aantal punten waar je aan moet doen. Allereerst is het belangrijk dat de auto gebruikt wordt om klanten mee te bezoeken.Daarnaast moet je hoofdbestuurder zijn en moet het kenteken van de auto op de balans van het bedrijf staan. Tevens wordt de auto exclusief BTW verzekerd. Voor sommige beroepen gelden er echter andere regels, zoals bij artsen of verzekeringsadviseurs. Het is verstandig om hierover informatie te winnen van verzekeringsadviseur, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte kosten komen te staan bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering.

Een zakelijke autoverzekering voor een bestelwagen

Op het moment dat je een bestelwagen voor je bedrijf zakelijk wilt verzekeren, zijn er enkele andere punten waaraan je moet voldoen. Allereerst moet het natuurlijk duidelijk zijn dat de bestelwagen voor bedrijfsdoeleinden gebruikt wordt. Als dit zo is kun je de aanschaf van de auto ook opgeven aan de belastingdienst. Je krijgt dan de 21% BTW die je betaald hebt terug. Vervolgens kun je een zakelijke autoverzekering aanbieden. Let er wel op dat de verzekering anders is als je een lesauto, personenvervoer of pakketbezorging doet. Deze bedrijven hebben namelijk speciale dekkingen, omdat de auto wordt gebruikt voor specifieke doeleinden. Zo moet een taxi bijvoorbeeld ook verzekerd zijn tegen ongelukken voor de inzittenden. Dit zit niet bij een standaard zakelijke autoverzekering inbegrepen.