Column: Waar moet je aan denken bij verzekeringen?

1 maand geleden gepubliceerd

Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Je wilt er eigenlijk liever niet aaandekken, want het is weer een kostenpost erbij. Maar als je eenmaal schade hebt, is het wel fijn als je geholpen wordt en wordt uitgekeerd. Je kunt een verzekering in de meeste gevallen zo duur of goedkoop maken als je zelf zou willen, echter verandert de mate van dekking dan ook. Voor het ene item is een goede dekking ook belangrijker dan bij het andere. In dit artikel bespreken we het verzekeren van producten zoals een caravan en e-bike.


Caravanverzekering

Je geliefde caravan wil je natuurlijk goed verzekerd hebben, zodat je met een gerust hart op pad kunt. Er zijn verschillende oorzaken die flinke schade kunnen aanrichten aan je caravan, zoals brand, storm, diefstal en inbraak. Een autoverzekering is hiermee niet voldoende, je hebt echt een aparte caravanverzekering nodig. Je kunt de verzekering zo uitgebreid maken als je zelf wil. De meeste verzekeraars bieden een basis caravanverzekering aan die dekking geeft aan schade door brand en (poging tot) diefstal. Een stapje verder is beperkt casco, waarbij schade door storm is meeverzekerd. Hierbij geldt hagelschade niet altijd als schade en daar moet je je dan ook weer apart voor verzekeren. Wanneer je de caravan ook voor schade door aanrijding wilt verzekeren, kies je voor een allrisk verzekering. Met name voor caravans jonger dan 5 jaar is dit zeker aan te raden. Je huidige caravanverzekering vergelijken met andere verzekering kan ook zeker nooit kwaad, want wellicht kan het wel goedkoper of beter. 


E-bikeverzekering

Een e-bike of elektrische fiets is, net als een gewone fiets, heel makkelijk te stelen door anderen. Het is dus belangrijk om je e-bike goed te verzekeren, zodat je hem met een gerust hart kan stallen. Maar ook voor schade en bij pechhulp kan een verzekering heel handig zijn. In de basis kun je je elektrische fiets verzekeren tegen schade door ongevallen of door diefstal. Daarbij kun je je e-bikeverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen, zoals pechhulp, accessoire dekking en rechtsbijstand. Ook kun je kiezen uit verschillende looptijden van de verzekeringen; doorlopend vanaf 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar. Het beste kun je een ebike verzekering vergelijken met andere ebike verzekeringen, om zo de beste verzekering voor jouw fiets te kiezen. De hoogte van je premie wordt bepaald door de hoogte van de aankoopprijs. Dit wordt ook wel de dagwaarde genoemd. Hoe hoger de aankoopprijs van de fiets, hoe hoger de premie. Dit komt doordat verzekeraars bij diefstal of een poging tot diefstal de aankoop- of nieuwwaarde van de e-bike uitkeert.