Column: Waarom is een auto leasen interessant voor particulieren?

8 maanden geleden gepubliceerd

Vroeger was het gebruikelijk om een auto te kopen wanneer je op zoek was naar een nieuw model. Tegenwoordig kopen veel mensen nog steeds een auto, maar een auto leasen gebeurt ook steeds vaker. Indien je een auto least, ben je zelf niet de eigenaar van het voertuig. Je betaalt een vast bedrag per maand en mag voor een vooraf vastgestelde periode gebruikmaken van de auto. Voor het leasen van een auto wordt altijd een contract opgesteld met een leasemaatschappij. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een auto leasen in. Er zijn echter ook meer en meer particulieren die een auto leasen. Overweeg je ook een auto te leasen? Wij vertellen je hieronder waarom een auto leasen interessant is voor particulieren.

1. Geen grote kostenpost
Een nieuwe auto kopen heeft één groot nadeel: het kost je veel geld. Bij de aankoop van een auto moet je dit bedrag direct neertellen. Indien je dit niet op kunt hoesten, kun je de auto uit je hoofd zetten. Heb je het geld momenteel niet om een nieuwe auto te kopen, maar kun je maandelijks wel aardig wat missen omdat je behoorlijk veel salaris ontvangt? Dan is een auto leasen zeker iets voor jou. Voor een leaseauto betaal je iedere maand namelijk een vastgesteld bedrag. Het is echter niet zo dat de auto steeds iets meer eigendom van jou wordt, zoals bij een woning met hypotheek bijvoorbeeld het geval is. Nee, een leaseauto wordt namelijk nooit van jezelf. Je betaalt alleen een maandelijks bedrag om de auto te mogen gebruiken. Dit doe je voor een bepaalde periode. Na afloop van deze periode kun je de auto overnemen of een nieuwe leaseauto uitzoeken.

2. Je bent zelf niet verantwoordelijk voor groot onderhoud
Heb je een leasecontract afgesloten voor een periode van bijvoorbeeld twee jaar? Dan is de kans groot dat het voertuig in deze periode een aantal keer naar de garage moet. Allereerst moet het voertuig natuurlijk jaarlijks door de APK-keuring. Daarnaast kunnen er nog bepaalde mankementen optreden die gerepareerd moeten worden. En wat te denken van winterbanden bijvoorbeeld? Indien je een auto koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor deze kosten die dit met zich meebrengt. Dit is niet het geval wanneer je een auto least. Nee, want bij een leaseauto maken de kosten voor reparatie en onderhoud namelijk onderdeel uit van het leasecontract. Dit houdt dus in dat het bedrijf waarbij jij een auto least verantwoordelijk is voor deze kosten. Denk niet dat je jouw auto voor het minste of geringste naar de garage kan brengen, want dat is niet het geval. Een leasemaatschappij moet een garage altijd eerst toestemming geven voor reparatie van een leaseauto.

3. Altijd verzekerd van een auto 
Een laatste voordeel van een auto leasen als particulier is dat je altijd over een auto beschikt. Heb je een ongeluk gehad? Dan krijg je na verlies altijd een andere of nieuwe auto. Dit is alleen niet het geval wanneer je geld geleend hebt om een leaseauto te kunnen betalen. Ben je op weg naar jouw werk en raak je met jouw leaseauto betrokken bij een ongeluk? Dan krijg je via de leasemaatschappij doorgaans gewoon een vervangend of nieuw voertuig. Je hoeft dus niet langer bang te zijn dat je zonder auto komt te zitten. Dit kan wel gebeuren wanneer je een ongeluk krijgt met een gekochte auto. In dat geval moet je zelf op zoek naar vervangend vervoer en dat is bij een auto leasen doorgaans niet het geval!