Column: Wat kost een autoverzekering per maand?

3 weken geleden gepubliceerd

Wanneer je een nieuwe of eerste auto koopt, is het natuurlijk verplicht om deze ook te verzekeren. Je hebt verschillende mogelijkheden en het is niet altijd even gemakkelijk om te weten welke verzekering je juist kiest.

Wat is de WA verzekering?

De leeftijd van je auto kan een rol spelen in de verzekering die je neemt. Hoe jonger de auto, hoe harder hij vaak verzekerd is. Als de wagen al ouder is, is de meest gekozen verzekering vaak ook een basisverzekering. Een voorbeeld hiervan is de WA verzekering. Bij een WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die je met je auto veroorzaakt aan een andere auto. De schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Indien je schade toebrengt aan een andere wagen van jezelf, dan is die schade wel verzekerd. Enkel de auto die de schade veroorzaakt, is niet verzekerd. Deze autoverzekering omvat ook een vervangauto wanneer je eigen auto moet hersteld worden. Daarnaast wordt je auto ook altijd weggesleept indien dit nodig zou zijn.

Aanvullende opties

Deze autoverzekering kan ook nog aangevuld worden met bijkomende dekkingen aangezien een gewone autoverzekering niet alles dekt bij een ongeval. Een van deze dekkingen is de inzittendenverzekering. Dit houdt kort in dat al de inzittenden op het moment van een ongeval verzekerd zijn tot een bedrag van 1 miljoen euro. Zelfs als jij verantwoordelijk bent voor het ongeval of wanneer dit niet duidelijk is. Daarnaast is ook de schade aan de spullen van de inzittenden gedekt.

Een tweede dekking die kan toegevoegd worden is de rechtsbijstandverzekering. Dit houdt in dat de verzekeraar de opgelopen schade uitrekent voor jou. Ook als je tijdelijk werkonbekwaam bent, wordt het inkomstenverlies hierbij opgeteld. Een minder gekend, maar ook handig voordeel bij deze verzekering is dat ze tussenkomen bij een conflict met de garage of merkdealer. Als je bijvoorbeeld vindt dat je te veel hebt moeten betalen na een herstelling, kan de verzekeraar dit ook onderzoeken. Er zijn dus wel wat opties.

Andere verzekeringen

Indien je toch wil kiezen voor een meer uitgebreide autoverzekering, dan kan je kiezen voor een Beperkt Casco of een All Risk verzekering. Deze verzekeringen worden voornamelijk gekozen bij jongere auto’s en dekken meer zaken. Dit kan bijvoorbeeld brand en explosie zijn of inbraak in je auto. Het is belangrijk voor jezelf uit te maken welke verzekering jij wil.