Column: Wat te doen bij schade met een huurauto?

1 maand geleden gepubliceerd

Een auto huren in het buitenland kan voor sommigen best spannend zijn. Ondanks het feit dat we in Nederland al de nodige jaren rijervaring hebben, zien we toch dat het rijden in het buitenland heel anders is. Ondanks dat de regels veelal hetzelfde is, passen we onze rijstijl toch vaak aan op die van het land waar we op dat moment zijn. We rijden daarnaast ook vaak een stuk voorzichtiger omdat de omgeving nieuw is voor ons. Kortom, een ongelukje kan dus gebeuren. Maar wat doe je als je in het buitenland te maken krijg met schade aan je auto?

 

Verhuurbedrijf

Wanneer je schade hebt aan je auto, neem dan zo snel mogelijk contact op met het verhuurbedrijf. Vooral in het buitenland kan de taalbarrière nog wel eens voor een vervelende situatie zorgen. Door direct contact te zoeken met het verhuurbedrijf, zorg je ervoor dat je deze twee partijen met elkaar in contact brengt. Zo kunnen ze de eerste stappen rechtstreeks met elkaar afronden en kan het verhuurbedrijf op haar beurt de verdere afhandeling met jou als huurder doen. Kies je voor een lokale verhuurder, dan kan dit soms nog wel een zorgen voor wat Babylonische spraakverwarring. Kies je voor een auto huren Alicante airport , dan zal dit doorgaans worden verzorgd door een gerenommeerd bedrijf. Dit soort bedrijven zijn vaak de Engelse of Duitse taal in gevorderd stadium machtig. In sommige gevallen hebben ze zelfs Nederlands sprekende werknemers, dit is natuurlijk helemaal perfect.

 

Foto’s

Een ander belangrijk punt bij schade, is dat je direct foto’s maakt van de situatie. Het kan namelijk wel eens voorkomen, dat er bepaalde schade die al aanwezig is, direct wordt meegenomen in de beoordeling van deze situatie. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde kosten ineens een stuk hoger uitvallen en deels of volledig naar jouw als verhuurder worden doorberekend. Door foto’s te maken voorkom je achteraf eventuele vervelende discussies. Het is daarom ook belangrijk, dat wanneer jij een aantal dagen een auto huren gran canaria je vooraf goed een rondje om de auto loopt om eventuele schade vooraf te constateren. Maak hier dan ook foto’s van en wijs de verhuurder op deze schade.

 

Verzekering

Ga je een auto huren sluit dan ook een verzekering af. Zorg er alleen wel voor, dat je exact weet wat de dekking van deze verzekering is. Ook de hoogte van het eigen risico is belangrijk vooraf te weten. Vaak denken we, dat wanneer we een auto gaan huren in het buitenland, onze reisverzekering ook de kosten bij schade aan een huurvoertuig dekt. Dit is echter niet altijd het geval. Zorg er dus voor, dat je wanneer je een auto gaat huren, vooraf goed weet wat de dekking van je eigen reisverzekering is om vervolgens bij het verhuurbedrijf te bespreken wat de eventuele gevolgen zijn van schade, diefstal of een ongeluk. Vaak kun je voor een vast bedrag de kosten voor schade ‘afkopen’. Zo kom je niet voor een vervelende financiële verassing te staan wanneer er toch iets gebeurt.