Column: Wat te doen met een sloopauto?

1 jaar geleden gepubliceerd

Een sloopauto is een auto die niet meer door de jaarlijkse APK keuring komt en waarbij de reparatiekosten, om de auto alsnog door de keuring te krijgen, hoger zijn dan de verkoopwaarde van de auto. Kortom; wanneer een auto de reparaties niet meer waard is, is de auto rijp voor de sloop. Ook een schadeauto, dus na een ongeluk bijvoorbeeld, kan een sloopauto zijn. Dit is pas wanneer de hoogte van de schade boven de dagwaarde uitstijgt. In dat geval wordt de auto total loss verklaard. Voor jou als eigenaar is dit van toepassing als de auto WA verzekerd is. Bij een all-risk verzekering zorgt de verzekeraar ervoor dat de auto verkocht wordt aan een sloopbedrijf.

Wat kopen sloopbedrijven op?

Sloopbedrijven kopen allerlei auto’s, van auto’s met geen schade tot aan echte wrakken. Jij kunt er dus ook heel makkelijk je schadeauto verkopen indien nodig en er zelfs nog een geldbedrag voor terugkrijgen. De meeste autobedrijven zoeken echter wel nog een nieuwe eigenaar voor de auto, soms ook in het buitenland. Hier zijn de kosten voor reparaties een stuk lager, waardoor jij ook weer een hoger bod voor je auto krijgt. Sommige bedrijven stellen weer andere eisen aan auto’s. Zo kun je bij inkoopautos.com alleen auto’s met een bouwjaar vanaf 2008 verkopen. Sommige bedrijven kopen geen auto’s op die total loss verklaard zijn, terwijl andere sloopbedrijven daar geen enkele moeite mee hebben. Zo zie je dat ieder bedrijf weer haar eigen eisen stelt. Kijk dus goed naar de eisen van een bedrijf én jouw auto voordat je contact met het betreffende bedrijf opneemt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij de meeste sloopbedrijven is het verkoopproces hetzelfde. Via de website kun je het kenteken invullen en moet je wat vragen beantwoorden over onder andere de staat van de auto. Ook kan het voorkomen dat je online een taxatieformulier moet invullen. Medewerkers van het bedrijf nemen contact met je op en brengen een bod uit. Ondanks dat de auto bijvoorbeeld veel schade heeft, zal je altijd nog wel iets van geld voor je auto terugkrijgen. Als je akkoord gaat met het bod, wordt de auto in de meeste gevallen gratis bij je opgehaald. Je krijgt ter plekke een vrijwaringsbewijs, zodat de auto niet meer op je naam staat en je de verzekering ook kunt opzeggen. Jij bent je auto kwijt én hebt er ook nog een mooi bedrag aan over gehouden! Je kunt ook met je auto naar een dergelijk sloopbedrijf gaan om hem ter plekke te verkopen en af te leveren. Maar wanneer je de middelen niet hebt om je auto te vervoeren, komen de meeste bedrijven de auto geheel gratis bij je ophalen!