auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Column: Wel of geen winterbanden?

4 jaar geleden gepubliceerd

Voor mensen die trouw winterbanden onder hun auto laten zetten is dit een jaarlijkse traditie. Voor anderen hoeft dit allemaal niet en er zijn zelfs mensen die beweren dat winterbanden voor die paar koude dagen in Nederland onzin is. In Nederland weet je inderdaad nooit hoe koud de winter gaat worden, dus moet je wel of geen winterbanden nemen?

Verplichte winterbanden

In zowel Nederland als België geldt geen verplichting tot het plaatsen van winterbanden onder je auto. Mocht je dus in Nederland een ongeval veroorzaken in winters weer en geen winterbanden hebben, dan heeft dit geen gevolgen voor de aansprakelijkheid. Je WA verzekering zal dus gewoon de schade van de tegenpartij vergoeden. Maar veel Nederlanders trekken er in de winter op uit voor wintersport. Juist in deze landen kan wel een verplichting voor winterbanden gelden. In Duitsland ben je verplicht om in het winterseizoen een auto met winteruitrusting te rijden. Dit houdt in dat banden met een sneeuwvlok logo verplicht zijn. Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. In Zwitserland geldt geen verplichting, maar bij een ongeval kun je wel deels verantwoordelijk gesteld worden. Ga je dus op wintersport? Ga dan niet nadenken of je wel winterbanden zou moeten nemen. De kans is namelijk zeer groot dat je op wintersport gaat in een land waar winterbanden wel verplicht zijn.

Welk type winterbanden?

Er zijn talloze merken en type winterbanden te koop, dus de keuze is groot. Op zich zullen winterbanden van veel merken overeenkomen, maar je moet wel letten op het type winterband. Er bestaan namelijk winterbanden met een zogenaamd M+S logo en winterbanden met een sneeuwvlok logo. Een band met een M+S logo is alleen door de fabrikant van de band als winterband bestempeld. Een band met een sneeuwvlok logo is door onafhankelijke instituten getest en heeft daardoor het predicaat winterband gekregen. Het spreekt vanzelf dat deze laatste band betrouwbaarder is. Een fabrikant kan wel zeggen dat het een winterband is, maar bij een onafhankelijk keuring zou deze zomaar als winterband afgekeurd kunnen worden. Als je op wintersport gaat, kan dit logo bepalend zijn. In bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden met een sneeuwvlok logo verplicht.

Waarom winterbanden nemen?

De belangrijkste reden om wel winterbanden te nemen zal duidelijk zijn. Als je naar het buitenland reist dan kun je door landen reizen waar winterbanden verplicht zijn. Maar ook als je in Nederland blijft, zijn winterbanden absoluut een veilige optie. Uiteraard, diverse onderdelen van je auto zijn in de winter belangrijk, zoals de accu, startmotor en remmen, maar winterbanden zorgen voor extra veiligheid. Mocht je nog twijfelen over het nut van winterbanden, uit iedere test die door welke instantie ook wordt uitgevoerd, blijkt dat winterbanden een aanzienlijk kortere remweg hebben. Op een besneeuwde weg waar je 50 km p/u rijdt is de remweg met winterbanden tussen 15 en 20 meter. Rijd je met zomerbanden, dan zal de remweg tussen de 60 en 65 meter zijn. Dit kan het verschil maken tussen wel of geen auto, obstakel of mens raken.