👉 Waarom lid worden?
Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!
Vandaag de dag wordt er meer en meer reclame gemaakt voor elektrische auto’s. Verschillende automerken hebben zelfs al aangegeven om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen.
Een belangrijk aspect van elektrische rijden is natuurlijk het opladen. Dit kun je zowel publiek als privé regelen. In deze blog bespreken we de mogelijkheden voor een laadstation voor jouw auto .
De laatste jaren kun je op steeds meer plekken je auto publiek laden, dit is op zich prima al is het laden via een eigen laadpunt een stuk goedkoper. In de praktijk heb je een laadpaal binnen 2 jaar terugverdiend. Daarnaast brengt een eigen laadpunt ook een stuk gemak met zich mee.
Er zijn eigenlijk 3 soorten laadoplossingen voor thuis.
· Laadstation met vaste laadkabel
· Laadstation socket (zonder vaste laadkabel
· Mobiele lader (laden via een normaal stopcontact)
De meest geschikte oplossing is afhankelijk van jouw situatie. Echter, de meest gekozen is een laadstation met een vaste kabel. Deze kun je aan de muur of op een paal monteren, je hebt geen aparte kabel nodig om je wagen te kunnen opladen. Nadeel is wel dat je moet kiezen tussen een Type 2 ‘mennekes’ of een Type 1 ‘yazaki’ stekker. De meeste nieuwe elektrische auto’s zijn voorzien van een Type 2 aansluiting, wat ook de Europese standaard is.
Een andere optie is om een laadpaal zonder vaste laadkabel. Een voordeel hiervan is dat elke wagen kan opgeladen worden met dit laadstation. Nadeel is wel dat je bij iedere laadbeurt je losse laadkabel erbij moet pakken.
De laatste optie is een mobiele autolader. Deze kan je in eender welk stopcontact steken om je auto op te laden. Een voordeel hiervan is dat je de lader overal mee naar toe kan nemen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je op vakantie gaat.
Een nadeel is dat je niet sneller kunt laden dan 3,7 kW. Mocht je een volledige elektrische auto hebben dan kan het laden tot wel 30 uur duren. Daarnaast kun je het verbruik via een mobiele lader ook niet goed bijhouden, en kun je het verbruik dus ook niet zakelijk verrekenen.
De prijs van een laadpaal varieert tussen de €500 - €2500 en is grotendeels afhankelijk van de functionaliteiten die je nodig hebt. Wil je een simpel plug en charge laadstation zonder toeters en bellen dan zal je minder kwijt zijn dan als je voor een laadstation verbonden met internet en een backoffice systeem kiest. Toch kan de laatste optie zich op langere termijn dubbel en dwars uitbetalen. Om tot de beste oplossing voor jouw situatie te komen raden we aan om dit met een expert te bespreken.