Column: Zelf auto-onderdelen vervangen

3 maanden geleden gepubliceerd

Als je een auto bezit weet je dat je met verschillende kosten te maken krijgt. Je moet je auto verzekeren, betalen voor wegenbelasting, benzine, onderhoud en reparaties. Het Nibud heeft deze kosten op een rij gezet. Door je auto goed te onderhouden, verklein je de kans op dure reparaties en blijft het veilig om met je auto te rijden.

Zelf klussen aan je auto

Je moet rekening houden met een aantal dingen wanneer je overweegt bepaalde onderdelen zelf te vervangen of het door een professional te laten doen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je überhaupt in staat bent om de reparatie zelf uit te voeren, qua materialen en kennis. Zelf onderdelen vervangen is relatief goedkoop, maar je bent vaak wel veel tijd kwijt voor goede kwaliteit. Door naar een garage te gaan ben je zelf geen tijd kwijt en profiteer je van goede kwaliteit. Wel is dit een duurdere oplossing. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om kleine reparaties en onderhoud zelf te doen. Lees snel verder om er achter te komen welke klusjes je relatief eenvoudig zelf kunt doen.

Deze onderdelen vervang je makkelijk zelf

Het hangt af van je auto en model welke onderdelen je eenvoudig zelf kunt vervangen, maar over het algemeen kun je de volgende zaken zelf doen bij iedere auto. Bij specifieke vragen over jouw probleem kun je zoeken op het forum of een eigen topic aanmaken. Alles dat met de verlichting te maken heeft, is meestal relatief makkelijk te vervangen. Alleen xenon koplampen zijn ingewikkeld en kun je beter bij de garage laten vervangen. Ook ruitenwissers moeten regelmatig worden vervangen. Een klusje dat iedereen uit kan voeren. Je haalt de oude ruitenwissers eraf en monteert de nieuwe exemplaren er op. Lakschade kun je vaak prima zelf bijwerken in het geval van kleine krasjes of deukjes. Banden vervangen is ook een makkelijk klusje dat je zelf kunt. Let wel op de elektronische sensoren voor de luchtdrukcontrole waar moderne auto's van zijn voorzien. Ten slotte hoef je voor het vervangen van de olie niet naar de garage. Het enige waar je goed op moet letten, is dat je de juiste olie gebruikt.

Onderdelen vervangen voor gevorderden

Als je wat meer kennis hebt zijn er nog veel meer onderdelen die je zelf kunt vervangen. Zo kun je met de juiste materialen en kennis in principe zelf de remonderdelen en schokdempers vervangen. Vaak is dit wel makkelijker bij oude auto's, omdat moderne auto's complexer zijn. Met enige kennis is het ook prima te doen om zelf de accu van je auto te vervangen, tenzij je een start-stop-systeem hebt. Bougies zijn makkelijk te vinden en te bereiken. Let echter heel goed op bij het vervangen van de bougies, want als je dit verkeerd doet loop je het risico op motorschade.